Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θρήνος στο Αφγανιστάν για τα θύματα των κατολισθήσεων

Θρήνος στο Αφγανιστάν για τα θύματα των κατολισθήσεων

Ημέρα εθνικού πένθους για τα εκατοντάδες άτομα που ανασύρθηκαν νεκρά από κατολίσθηση στο Αφγανιστάν κήρυξαν οι αρχές της χώρας, την ώρα που εκτιμούν πως τα θύματα μπορεί να είναι έως και 2.500. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» και ανέφερε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Έτοιμες να βοηθήσουν τους πληγέντες δηλώνουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Ημέρα εθνικού πένθους για τα εκατοντάδες άτομα που ανασύρθηκαν νεκρά από κατολίσθηση κήρυξαν οι αρχές του Αφγανιστάν, την ώρα που εκτιμούν ότι τα θύματα μπορεί να είναι έως και 2.500.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» και ανέφερε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

«Έχουμε μια λίστα με 300 επιβεβαιωμένους νεκρούς» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης, Σαχ Ουαλιουλάχ Αντίμπ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για πάνω από 2.000 άτομα που θάφτηκαν κάτω από τα σπίτια τους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων τερματίστηκαν το Σάββατο. Σωστικά συνεργεία και επιζώντες έσκαβαν από την Παρασκευή στη λάσπη ακόμη και με γυμνά χέρια.

Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων.

«Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους και είναι έτοιμες να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της προστασίας του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Η πρώτη κατολίσθηση χτύπησε το χωριό του Αμπ Μπάρικ την Παρασκευή, καταπλακώνοντας πολλά από τα 370 σπίτια του. Οι κάτοικοι ενός γειτονικού χωριού έσπευσαν να βοηθήσουν, θάφτηκαν όμως κι αυτοί από τη δεύτερη μεγάλη κατολίσθηση στην πλαγιά του λόφου.

Οι κατολισθήσεις δεν αποκλείεται να προκλήθηκαν από τις βροχές που είχαν προηγηθεί σε αυτή την απομακρυσμένη επαρχία του Μπαντακσάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024