Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαιρετίζει η Δύση την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Χαιρετίζει η Δύση την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Ικανοποίηση εξέφρασαν δυτικές κυβερνήσεις για την απελευθέρωση των επτά παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που κρατούνταν επί μία εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. Σε συνομιλία που είχε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι διεμήνυσε ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Ικανοποίηση εξέφρασαν δυτικές κυβερνήσεις για την απελευθέρωση των επτά παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που κρατούνταν επί μία εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας χαιρέτισε την απελευθέρωση των παρατηρητών, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για «αποκλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς. «Προτεραιότητα τώρα πρέπει να αποτελεί η αποκλιμάκωση της βίας επί εδάφους, ενώ προετοιμάζονται οι εκλογές της 25ης Μαΐου και η συνταγματική μεταρρύθμιση» πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας εξέφρασαν «την ικανοποίηση και ανακούφισή» τους για την απελευθέρωση των παρατηρητών. «Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος καθώς μπορώ να ανακοινώσω ότι η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ απελευθερώθηκε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Λάιεν επεσήμανε ότι ένα γερμανικό αεροσκάφος κατευθύνεται προς την Ουκρανία προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τους επτά παρατηρητές στο Βερολίνο. «Εάν όλα πάνε όπως τα έχουμε προβλέψει, αναμένεται να φθάσουν αργά απόψε το βράδυ στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου του (Βερολίνου) Τέγκελ» ανέφερε η υπουργός.

Οι ομόλογοί της τής Δανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας κατευθύνονται προς το Βερολίνο «για να υποδεχθούν τους υπηκόους τους και να τους οδηγήσουν στις χώρες τους».

Την απελευθέρωση των παρατηρητών χαιρέτισαν και οι ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να δηλώνει προς τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε το «καθεστώς του Κιέβου» να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενταθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024