Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάλογο στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση προτείνει η Ρωσία

Διάλογο στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση προτείνει η Ρωσία

Υπέρ ενός διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση τάχθηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία του ζήτησε να μεσολαβήσει για να απελευθερωθούν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.  Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας και να ξεκινήσει διάλογος.

Υπέρ ενός διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση τάχθηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από το Περού όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το κλειδί για την αποκλιμάκωση της έντασης είναι να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει εθνικός διάλογος.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Μέρκελ ζήτησε από τον Πούτιν να βοηθήσει για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία.

Λαβρόφ: Να γίνει διάλογος υπό τον ΟΑΣΕ

«Η Ρωσία είναι υπέρ της δημιουργίας διαλόγου στην Ουκρανία μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των υπόλοιπων περιφερειών» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους από το πρωθυπουργικό μέγαρο στη Λίμα, στο τέλος μιας περιοδείας που τον οδήγησε στην Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Χιλή και το Περού.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι «η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει ο διάλογος αυτός στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ».

«Ελπίζουμε οι δυτικοί εταίροι μας και συνάδελφοι να αφήσουν τους Ουκρανούς να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του διαλόγου αυτού χωρίς πάρα πολλά εμπόδια» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Μέρκελ: Μια στρατιωτική λύση πρέπει να αποκλειστεί

Την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απέκλεισε τη στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας και είπε ότι υπολογίζει να υπάρξει μια διπλωματική λύση στη χειρότερη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό χώρο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Μιλώντας ενώπιον 1200 ανθρώπων στη Φρανκφούρτη, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα διδάγματα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του τελευταίου αιώνα δεν θα μπορούσαν να λησμονηθούν.

«Δεν θα έχουμε διδαχθεί τίποτε 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν καταφύγουμε στις ίδιες μεθόδους! Όχι», είπε η Μέρκελ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας καλής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία» ανέφερε.

«Εμείς δεν θα επιλύσουμε τις διαφορές μας στην Ευρώπη με στρατιωτικά μέσα. Η στρατιωτική λύση πρέπει να αποκλειστεί» πρόσθεσε, χειροκροτούμενη από το ακροατήριο της. Η Μέρκελ που θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Βοηθάμε την Ουκρανία στο δύσκολο ταξίδι της και θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια λογική εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία» συμπλήρωσε.

Δημοσκόπηση για την δημόσια τηλεόραση του ARD το βράδυ της Τετάρτης έδειξε ότι το 72% των Γερμανών ανησυχούν για την επιστροφή του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ενώ το 18% είναι υπέρ της στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία.

Κίεβο: Συνελήφθη ο ρώσος στρατιωτικός ακόλουθος

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσίας στο Κίεβο κρατείται ως ύποπτος για κατασκοπεία και έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο στρατιωτικός-ναυτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις πράξεις του που δεν συνάδουν με το διπλωματικό καθεστώς του» ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, τέθηκε υπό κράτηση την Τετάρτη, ενώ πραγματοποιούσε «δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών»και πιθανόν έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024