Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το ΝΑΤΟϊκό έδαφος είναι απαραβίαστο» προειδοποιεί ο Κέρι το Κρεμλίνο

«Το ΝΑΤΟϊκό έδαφος είναι απαραβίαστο» προειδοποιεί ο Κέρι το Κρεμλίνο

«Κάλεσμα αφύπνισης» για το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει ο Τζον Κέρι στις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Σήμερα η Ρωσία επιχειρεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη» δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και προειδοποιεί πως «το ΝΑΤΟϊκό έδαφος είναι απαραβίαστο και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του». Την ίδια στιγμή, ο Βλ.Πούτιν δεν «βλέπει» ανάγκη απάντησης στις κυρώσεις της Δύσης, αλλά προειδοποιεί ότι μπορεί να επανεξεταστεί η συμμετοχή δυτικών εταιρειών σε έργα του ρωσικού ενεργειακού τομέα.

«Κάλεσμα αφύπνισης» για το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει ο Τζον Κέρι στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, την ώρα που οι αυτονομιστές συνεχίζουν την «προέλαση» στις ανατολικές πόλεις. «Σήμερα η Ρωσία επιδιώκει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη» δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποιώντας το Κρεμλίνο πως «το ΝΑΤΟϊκό έδαφος είναι απαραβίαστο και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του».

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι δεν «βλέπει» ανάγκη απάντησης στις κυρώσεις της Δύσης, αλλά προειδοποιεί ότι μπορεί εάν οι κυρώσεις συνεχιστούν θα επανεξεταστεί η συμμετοχή δυτικών εταιρειών σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, περιλαμβανομένου του ενεργειακού.

Η ένταση χτυπά πλέον «κόκκινο» στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές να θέτουν υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτίρια και στην πόλη Λουχάνσκ, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Σλαβιάνσκ.

Ενδεικτική της δεινής θέσης του Κιέβου η ανακοίνωση του προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.

«Μήνυμα αφύπνισης» για το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Τρίτης.

«Σήμερα η Ρωσία επιχειρεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές στο Κρεμλίνο ότι το ΝΑΤΟϊκό έδαφος είναι απαραβίαστο και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του» διεμήνυσε ο Τζον Κέρι προς τη Μόσχα.

Απευθύνοντας έκκληση προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ο Κέρι δήλωσε ότι η ενότητα είναι κρίσιμη και ότι οι προϋπολογισμοί άμυνας των κρατών μελών δεν πρέπει να μειωθούν. «Μαζί πρέπει να απωθήσουμε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα κυρίαρχων κρατών διά της βίας» δήλωσε.

«Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για την διατλαντική μας συμμαχία. Η δύναμή μας θα έρθει από την ενότητά μας» σημείωσε ο ίδιος. «Είναι γεγονός ότι κινδυνεύει ολόκληρο το μοντέλο μας για την παγκόσμια ηγεσία» τόνισε.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα κάλεσμα για να ξυπνήσουμε» ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια «να προωθηθεί μια διατλαντική κοινότητα πιο ισχυρή, με περισσότερη ευημερία» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια να εργάζονται μαζί μας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ευρωατλαντική συμμαχία. Όμως, αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία μας διδάσκει ότι η Ρωσία του Πούτιν παίζει με άλλους κανόνες» ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Τρίτη «τρομοκρατία» τη βία που ασκείται στην ανατολική Ουκρανία και την απαγωγή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Καταδιάζουμε τις απαγωγές από τους αυτονομιστές Ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, ορισμένοι εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκαν άγρια […] Πρόκειται σαφώς για τρομοκρατία» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης, λέγοντας ότι «αντίκεινται στην κοινή λογική» και είναι «έργο αδύναμων Δυτικών πολιτικών που κατανοούν ότι οι γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες έχουν αποτύχει και προσπαθούν να κατηγορήσουν άλλους».

Συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας των παρατηρητών

Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των επτά Ευρωπαίων παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

«Έχουν γίνει δύο γύροι συνομιλιών, αλλά καμία ουσιαστική πρόοδος» δήλωσε την Τρίτη ο Στάινμαγερ έπειτα από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του Μάρτιν Λιντεγκάρντ.

Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και «εποικοδομητικό διάλογο» μίλησε αντίθετα ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ο οποίος είχε υποστηρίξει το Σαββατοκύριακο καθώς «εμφάνιζε» τους παρατηρητές σε συνέντευξη Τύπου πως «δεν είναι όμηροι, αλλά φιλοξενούμενοι»…

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πότε θα αφεθούν ελεύθεροι οι παρατηρητές, ο Πονομαριόφ απάντησε: «Δεν θα δώσω χρονοδιάγραμμα με δεδομένο ότι όλα εξαρτώνται από την τήρηση των συμφωνιών στις οποίες έχουμε καταλήξει με τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ».

«Μια θετική έκβαση αναμένεται πάντως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ βρίσκεται στο Κίεβο για συζητήσεις με τις ουκρανικές αρχές σχετικά με την τύχη των παρατηρητών.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά το σχέδιό του να συγκεντρώσει εκατοντάδες ακόμη παρατηρητές για μια αποστολή πολιτικών παρατηρητών στην Ουκρανία, παρά την κράτηση των στρατιωτικών παρατηρητών στην Σλαβιάνσκ.

Τα 57 κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να στείλουν πολιτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024