Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στο Ντονέτσκ, συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας των παρατηρητών

Συγκρούσεις στο Ντονέτσκ, συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας των παρατηρητών

Φιλορώσοι αυτονομιστές, οπλισμένοι με γκλομπ και μαχαίρια, επιτέθηκαν σε υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ με την ομηρία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ενώ ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» την αποστολή των παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία.

Φιλορώσοι αυτονομιστές, οπλισμένοι με γκλομπ και μαχαίρια, επιτέθηκαν σε υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Δεκάδες άνδρες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και κρατώντας μπαστούνια του μπέιζμπολ, εξαπέλυσαν επίθεση κατά περίπου 1.000-2.000 διαδηλωτών που κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «Το Ντονέτσκ είναι Ουκρανία».

Οι φιλορώσοι, περίπου 500 άτομα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτόξευσαν πέτρες, πυροτεχνήματα και τουλάχιστον μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πλήθος.

Η αστυνομία επιχείρησε να επέμβει, χωρίς αποτέλεσμα ενώ στο σημείο έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα. Η διαδήλωση διαλύθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος, τραυματίστηκαν από τις πέτρες.

Ο 32χρονος δημοσιογράφος Εβγκέν Σιμπάλοφ είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια βροχή από τούβλα και πυροτεχνήματα».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, περίπου 300 αυτονομιστές στο Ντονέτσκ επιτέθηκαν σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Privat του πολυεκατομμυριούχου κυβερνήτη Ιγκόρ Κολομόισκι τον οποίο χαρακτήριζαν «φασίστα» και «εχθρό του λαού».

Ο Κολομόισκι, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια, διορίστηκε πρόσφατα κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντιπροπετρόφσκ.

Εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο νέος κυβερνήτης έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Ουκρανία καθώς υποσχέθηκε ότι θα δίνει το ποσό των 10.000 δολαρίων για καθέναν από τους αυτονομιστές που θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στις αρχές.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Όμηροι κρατούνται ακόμα στην πόλη Σλαβιάνσκ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι παρατηρητές (από τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και τη Σουηδία) εμφανίστηκαν μπροστά σε δημοσιογράφους την Κυριακή, λέγοντας ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Ένας Σουηδός αφέθηκε ελεύθερος από τους φιλορώσους αυτονομιστές για λόγους υγείας.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ δήλωσε ότι ο Οργανισμός έδειξε «εξαιρετική ανευθυνότητα», στέλνοντας στρατιωτικούς παρατηρητές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ρώσος διπλωμάτης, Αντρέι Κελίν, σημείωσε ότι θα ήταν ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης να αφεθούν ελεύθεροι οι ευρωπαίοι παρατηρητές του 57μελούς ευρωπαϊκού οργανισμού, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές.

«Κάναμε δηλώσεις για το καλό αυτών των ανθρώπων και ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ελπίζουμε ότι θα έχουν επιτυχία» δήλωσε ο Κελίν σε δημοσιογράφους έπειτα από έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησε ο ΟΑΣΕ.

«Είναι περιπέτεια, για να μην πω πρόκληση να φέρνεις τέτοιους ανθρώπους σε μια έκρυθμη ζώνη» είπε ο ρώσος διπλωμάτης.

Νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε την Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στους φιλορώσους αυτονομιστές για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που ανώτεροι αξιωματούχοι στη Μόσχα δεν έχουν καταδικάσει την απαγωγή -ούτε έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση της ομάδας» είπε ο Γκάρι Ρόμπινς, αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής του ΟΑΣΕ, μετά την έκτακτη -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση για το θέμα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε: «Είμαστε εξοργισμένοι για την επαίσχυντη επίδειξη των διεθνών παρατηρητών… για τον τρόπο που αναγκάστηκαν να παρελάσουν μπροστά στον Τύπο».

Ο πρόεδρος της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του οργανισμού δήλωσε ότι η πιθανή παράταση της αποστολής παρατήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία συνδέεται με την ικανότητα του Κιέβου να φροντίσει για την ασφάλεια των παρατηρητών.

«Σήμερα έχουμε την ισχυρή επιθυμία όχι μόνο να συνεχίσουμε την αποστολή αυτή, αλλά επίσης να την ενισχύσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουρκχάλτερ, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των παρατηρητών του στην Ουκρανία από 122 σε 500.

Παρόλα αυτά η απαγωγή μιας ομάδας διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλειά τους και για το αν αυτή μπορεί να διασφαλιστεί. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΑΣΕ θα επανεξετάσει την αποστολή του, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν επιθυμούμε να σταματήσουμε, όμως είναι ευθύνη μας να εκτιμάμε την κατάσταση τακτικά […], οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια», επεσήμανε ο Μπουρκχάλτερ.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, καταδίκασε την απαγωγή των παρατηρητών και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει με έντονο τρόπο την πρόσφατη σύλληψη και κράτηση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ καθώς και των Ουκρανών που τους συνόδευαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Καλεί τους υπεύθυνους για την απαγωγή να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση των παρατηρητών, σώων και άνευ όρων» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιρροή να συμβάλουν στην άμεση διευθέτηση αυτού του ζητήματος», προστίθεται.

Ο Μπαν τονίζει στην ανακοίνωση ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις διεθνείς αποστολές που έχουν σταλεί στην Ουκρανία να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς παρεμβάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024