Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέντρο αναφοράς κρουσμάτων MERS το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης για τη Β.Ελλάδα

Κέντρο αναφοράς κρουσμάτων MERS το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης για τη Β.Ελλάδα

Νοσοκομείο Αναφοράς για τα κρούσματα του κοροναϊού MERS ορίστηκε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ως εργαστήριο αναφοράς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Νοσοκομείο Αναφοράς για τα κρούσματα του κοροναϊού MERS ορίστηκε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ως εργαστήριο αναφοράς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν συσκέψεων που συγκάλεσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Παναγιώτης Ευσταθίου, στο πλαίσιο επιχειρησιακής ενημέρωσης των διοικητών των νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ και των λοιμωξιολόγων για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων MERS.

«Ενημερώσαμε τους διοικητές των νοσοκομείων και τους λοιμωξιολόγους πώς γίνεται η αντιμετώπιση του κοροναϊού στην Αθήνα, προκειμένου να ετοιμαστούν τα νοσοκομεία μήπως και κάποια στιγμή υπάρξει κάτι τέτοιο στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης εκείνο το οποίο εξηγήσαμε στους λοιμωξιολόγους και στους διοικητές των νοσοκομείων είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός και ότι με απλά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν υπάρξει περιστατικό. Εκτός της πιθανής κυνάγχης, ενός πυρετού, ενός βήχα, δηλαδή μιας εικόνας ενός κοινού κρυολογήματος, το κριτήριο το οποίο πρέπει να μας βάλει σε μια εγρήγορση είναι ο ασθενής να προέρχεται από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Αν κάποιος που πήγε εκεί εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να πάει στο ΑΧΕΠΑ να του πάρουν ένα δείγμα και να είναι προσεκτικός», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου μετά το τέλος της σύσκεψης. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα, ούτε εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ΜERS και ότι η θεραπεία είναι συμπτωματική.

Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε πάντως ότι στη Θεσσαλονίκη δεν φτάνουν πτήσεις από την Σαουδική Αραβία, αλλά επειδή μπορεί να έρθει κάποιος μέσω άλλης πτήσης το Αεροϋγειονομείο του Αεροδρομίου «Μακεδονία» έχει αναρτήσει σχετικές ενημερωτικές αφίσες.

Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ στη Θεσσαλονίκη, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, συμπλήρωσε ότι εκτός από το αεροδρόμιο θα αναρτηθούν αφίσες και στις πύλες εισόδου στον Έβρο διότι σε λίγο αρχίζει το ραμαζάνι των μουσουλμάνων και ενδέχεται άτομα από την Τουρκία να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια να επιστρέψουν από εκεί και να μετακινηθούν οδικώς προς την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊο MERS 276 άτομα, εκ των οποίων πέθαναν 98, ενώ τα 72 από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν από τη Σαουδική Αραβία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024