Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ για την αναπλήρωση των ωρών από καταλήψεις που έγιναν στα σχολεία το περασμένο φθινόπωρο. Το υπουργείο Παιδείας έχει δόσει εντολή για να γίνουν μαθήματα σε 525 σχολεία σήμερα, Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάσεις εργασίας (08:00 – 11:00) για τις ημέρες αυτές.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός για ένα τρίωρο έξω από τον «Ευκλείδη», δηλαδή το 10ο ΕΠΑΛ, από εκπαιδευτικούς της Α’ ΕΛΜΕ στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στην Καλαμαριά.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το ζήτημα των καταλήψεων των μαθητών και των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταλήψεις είχαν σημειωθεί το φθινόπωρο με
αφορμή τη διαθεσιμότητα (και εν συνεχεία την απόλυση) καθηγητών
τεχνολογικής εκπαίδευσης και την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων. Οι
καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε τεχνικά, αλλά και γενικά λύκεια, καθώς
και σε γυμνάσια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές αποφάσεις
και σε ένδειξη συμπαράστασης στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ.

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε: «Έχουμε κάθε χρόνο μια εθνική γάγγραινα, μία δράκα μαθητών που κλείνει τα σχολεία «εθμικώ δικαίω» με καταλήψεις για πολλές εβδομάδες. Αυτό είναι βαθιά αντιδημοκρατικό που φέρνει ανισότητα εις βάρος όσων παιδιών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα φροντιστήρια και χάνουν τη μάθηση».

Η ΟΛΜΕ απαντά ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας για αναπλήρωση των ωρών είναι υποκριτικό, καθώς χιλιάδες ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί από τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της διαθεσιμότητας καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η ομοσπονδία των καθηγητών τονίζει ότι οι καταλήψεις έγιναν ακριβώς για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία.

Πάντως, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης ο Συμεών Κεδίκογλου, δεν προβλέπεται αναπλήρωση για τις ώρες μαθημάτων που θα χαθούν σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από τις εκλογές (Παρασκευή 16 Μαΐου και Δευτέρα 19 Μαΐου, καθώς επίσης Παρασκευή 23 Μαΐου και Δευτέρα 26 Μαΐου), λόγω του ότι αποτελούν εκλογικά τμήματα. Ο υφυπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του να αποτελούν εκλογικά τμήματα τα σχολεία θα πρέπει να εξεταστεί.

Το δεύτερο μέτωπο μεταξύ καθηγητών και υπουργείου Παιδείας άνοιξε με αφορμή την προειδοποίηση του Συμεών Κεδίκογλου ότι θα υπάρξει πειθαρχική δίωξη για εκείνους τους καθηγητές που δεν θα παρουσιαστούν στα σχολεία.

Η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για αυταρχική κυβερνητική πολιτική, καθώς το υπουργείο Παιδείας «σπεύδει να απειλήσει με πειθαρχικές διώξεις όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν στο θέατρο της αναπλήρωσης ωρών που χάθηκαν λόγω καταλήψεων, συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ.

«Αντί να απολογείται το υπουργείο και η κυβέρνηση που ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενά σε μαθήματα, αντί να απολογείται για τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι στα ΕΠΑΛ οι μαθητές διδάχθηκαν ελάχιστες ώρες ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τολμά να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλιστικό αγώνα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Παιδείας ανασκεύασε, λέγοντας ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις αφορούν την αδικαιολόγητη απουσία καθηγητών από τα σχολεία και όχι τη στάση εργασίας.

Η κόντρα της ΟΛΜΕ με την κυβέρνηση για το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων κλείνει σχεδόν ένα χρόνο από την επιστράτευση των καθηγητών το περασμένο καλοκαίρι, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει αποφάσεις για να ανοίξουν 525 σχολεία. Το κάθε σχολείο θα λειτουργήσει διαφορετικό αριθμό ημερών, ανάλογα με τη διάρκεια των καταλήψεων. Την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί να ανοίξουν 260 σχολεία, ενώ άλλα 125 την Πέμπτη και 140 την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή στις περιφέρειες, προβλέπεται άνοιγμα: 11 σχολείων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 84 στην Αττική, 84 στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 34 στη Δυτική Ελλάδα, 64 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στο Νότιο Αιγαίο, 65 στη Δυτική Μακεδονία, 71 στην Κρήτη, 33 στην Πελοπόννησο και 112 στη Θεσσαλία.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας βασίζεται στην εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ισχύει από το σχολικό έτος 2013-2014 και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο