Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Συρία

Στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Συρία

Οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, που αναμένεται να οδηγήσουν στην επανεκλογή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα διεξαχθούν στις 3 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου. Το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012 δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα και σε άλλους υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρία. Όμως στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις που τίθενται περιορίζουν, τόσο τον αριθμό των υποψηφίων όσο και τις πιθανότητες εκλογής τους.

Οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, που αναμένεται να οδηγήσουν στην επανεκλογή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα διεξαχθούν στις 3 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμαντ αλ-Λάχαμ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνεται έως την 1η Μαΐου.

Ο πόλεμος σπαράζει τη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 προκαλώντας περισσότερους από 150.000 θανάτους, ενώ 2,5 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και 6,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό.

Έως τώρα, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ -όπως προηγουμένως ο πατέρας του Χάφεζ- εκλεγόταν με δημοψήφισμα. Το 2007 εξελέγη με 97,62%.

Το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012 δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρία. Όμως στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις που τίθενται περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα άρθρα που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να έχει ζήσει στη Συρία συνεχώς στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων.

Εξάλλου, κάθε υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 35 βουλευτών από τους 250 από τους οποίους αποτελείται το κοινοβούλιο.

Τα άρθρα αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υποψηφιότητα ενός αντιπάλου από το εξωτερικό και πολύ δύσκολη εκείνη ενός αντιπάλου από το εσωτερικό.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να θέσει υποψηφιότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024