Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του καταπατημένου
Με την καταβολή της αντικειμενικής αξίας ο «ιδιοκτήτης» που έχει καταπατήσει ακίνητο του Δημοσίου θα μπορεί να το εξαγοράσει από το Δημόσιο και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας υπό την προϋπόθεση ότι το έχει ήδη στην κατοχή του για τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με πρόβλεψη που περιέχεται σε ένα από τα τρία νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Περιουσία.
Με την καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο «ιδιοκτήτης» του καταπατημένου ακινήτου θα μπορεί να το εξαγοράσει από το Δημόσιο και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας υπό την προϋπόθεση ότι το έχει ήδη στην κατοχή του για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται στο ένα από τα τρία νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Περιουσία.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς από ιδιώτες καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν στην κατοχή τους για 20 χρόνια.
Ειδικότερα, θα εξαγοράζονται ακίνητα με έκταση μέχρι 5 στρέμματα σε οικισμούς 2.000 κατοίκων όταν πρόκειται για αστικά ακίνητα. Επίσης ακίνητα με ενιαία έκταση μέχρι 10 στρέμματα και ως 20 στρέμματα συνολικά όταν πρόκειται για αγροτικά ακίνητα.
– Η εξαγορά ακινήτου που έχει κτίσμα σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί το κτίσμα. Για τη νομιμοποίησή του απαιτείται να υποβληθεί αίτηση εντός 12 μηνών για νομιμοποίησή του.
– Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου η οποία θα προσαυξάνεται 20% αν μέσα στο ακίνητο υπάρχει και κτίσμα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις 800 ευρώ κατά ελάχιστο η κάθε μία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιουλίου
- Μάριος Φραγκούλης: Τα παιδικά χρόνια χωρίς τους γονείς του και το bullying από τους συμμαθητές του
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σπίτι στην Άνω Τούμπα – Σώθηκε ένας ηλικιωμένος
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μηχανή με 170χλμ/ώρα
- Κυψέλη: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ρωγμές σε σπίτια – «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει στατική επάρκεια ή όχι»
- Έκθεση – καμπανάκι για το ελαιόλαδο: Απώλειες και αβεβαιότητα
- Παίκτης του Ολυμπιακού ο Ζοέλ Ρόκα! (vid, pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442