Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την Μ.Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Θεόκλητου

Την Μ.Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Θεόκλητου

Τη Μεγάλη Τετάρτη, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη των Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ηλικία 84 ετών. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα αναλάβει καθήκοντα τοποτηρητή στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μέχρι τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον προσεχή Οκτώβριο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη των Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ηλικία 84 ετών.

Στα συλλυπητήρια μηνύματα που φτάνουν στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, αποδίδονται τα εύσημα για το έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Θεόκλητου, ο οποίος διετέλεσε και έξαρχος πάσης Ηπείρου.

«Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων έχασε τον Ιεράρχη της, που, για τέσσερις δεκαετίες, έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και προσθέτει:

«Η συνεισφορά του μακαριστού Θεόκλητου στην Ορθοδοξία θα κριθεί από το χρόνο και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Από τη συνεργασία που είχαμε για πολλά χρόνια, εκείνο που τούτη την ώρα μπορώ να καταθέσω, είναι ότι ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις τους. Ο Θεόκλητος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιαίτερα όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.»

Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο δήμαρχος, Φίλιππας Φίλιος, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους και, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Ο μακαριστός μητροπολίτης παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας. Προοδευτικός και καινοτόμος, με ριζοσπαστικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γ.Οικονόμου, εκφράζει την βαθιά του θλίψη «για την εις Κύριον εκδημία του Υπερτίμου και Εξάρχου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεόκλητου, σεπτού Ιεράρχη και Εμπνευσμένου Ποιμενάρχη που επί 40 και πλέον χρόνια, υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του, με απαράμιλλη και θεόπνευστη αγάπη».

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βασιλίκη Ευταξά, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πεφωτισμένος Ιεράρχης που με το ποιμαντορικό του έργο, έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Ηπείρου και δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, εξέφρασε τη θλίψη του για την κοίμηση του ιεράρχη Θεόκλητου με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του. «Το πλούσιο έργο του, έργο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμικό συνέδεσε την Εκκλησία με την κοινωνία και απάντησε σε βασικές ανάγκες της. Τα οράματά του και οι ιδέες του, ιδέες προοδευτικές και καινοτόμες, η επιμονή του και η μαχητικότητά του για αυτές, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας» αναφέρει ο κ. Παπαλέξης.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα αναλάβει καθήκοντα τοποτηρητή στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μετά την εκδημία του μακαριστού Θεοκλήτου, μέχρι τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον προσεχή Οκτώβριο. Ο κ. Ιερώνυμος, όπως έγινε γνωστό, θα χοροστατήσει τη Μεγάλη Τετάρτη στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη.

Στον νομό Ιωαννίνων, σε όλες τις εκκλησίες χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών από χθες το απόγευμα, ενώ στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, αμέσως μετά την Ακολουθία του Νυμφίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Θεόκλητου μέσα σε κλίμα συγκίνησης για τη μεγάλη απώλεια μιας εμβληματικής προσωπικότητας στον χώρο της Εκκλησίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024