Ένταση στην κυβέρνηση προκάλεσε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου για πρωτοβουλίες ανακούφισης των αστέγων.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι υπουργοί Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας αλλά ουδείς από το ΠΑΣΟΚ. Ούτε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ούτε η γενική γραμματέας Πρόνοιας κυρία Έφη Πέγκου.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με Το Βήμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία χαρακτήρισε τη σύσκεψη «παλαιοκομματικού χαρακτήρα με λογική μαυρογιαλούρου, που προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».

Η σύσκεψη είχε αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου για τη στέγαση αστέγων και την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν μόνο το θεσμικό ολίσθημα, όπως λένε, καθώς μια κορυφαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης -20 εκ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί για τους αστέγους- για μια εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε προεκλογικό «χαρτί» στα χέρια της ΝΔ.

Οι ενστάσεις αφορούν και την ουσία: Όλο το πρόγραμμα για την ανακούφιση των αστέγων το προετοίμαζε για μακρό διάστημα ο κ. Κεγκέρογλου, καθώς εμπλέκονται σε αυτό όλες οι δομές του προνοιακού κράτους, από τους δήμους μέχρι τις ΜΚΟ.

Επιλέον, ο κ. Βενιζέλος, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος επέμενε ότι θα πρέπει ένα μέρος του να καλύψει τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων ομάδων με προτεραιότητα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων, και των απόρων και των άστεγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας