Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι σε θέση να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία καθώς το χρέος της είναι βιώσιμο, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρεζά Μογαντάμ. «Μπορούμε να προχωρήσουμε και να δανείσουμε» επισήμανε κατά την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας ύψους 27 δισ. δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι σε θέση να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία καθώς το χρέος της είναι βιώσιμο, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρεζά Μογαντάμ.

«Το χρέος της Ουκρανίας είναι βιώσιμο» σημείωσε ο Μογαντάμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον κατά τις εαρινές συνόδους για το 2014 του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει και των εντάσεων με την Ρωσία, ανέρχεται μόνον σε περίπου 30% του ΑΕΠ της.

Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας θα ανέρχεται σε περίπου 50% του ΑΕΠ της φέτος και το ερχόμενο έτος, προσέθεσε.

«Θα είναι δύσκολο να το δούμε να βαίνει σε ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Μπορούμε να προχωρήσουμε και να δανείσουμε» επισήμανε.

Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας ύψους 27 δισ. δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ακριβές μέγεθος του προγράμματος του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίοι οι άλλοι διεθνείς πιστωτές, όπως η ΕΕ, θα συμβάλουν για την κυβέρνηση του Κιέβου, κατέληξε ο Μογαντάμ.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναφέρουν στο προσχέδιο της τελικής τους ανακοίνωσης ότι παρακολουθούν την κατάσταση στην Ουκρανία για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους στην οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στο προσχέδιο -αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Reuters- αναφέρεται επίσης ότι η G20 παρακολουθεί τις συνέπειες της αναπροσαρμογής των εθνικών πολιτικών στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, σε αυτό δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η νομισματική πολιτική και αποσύρεται μια αναφορά από ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου, η οποία υπογράμμιζε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές με την απόσυρση των κινήτρων.

Αναφερόμενη στην κρίση στην Ουκρανία, η G20 επισημαίνει ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθούν να είναι οι οργανισμοί που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να βοηθούν τις χώρες να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους προκλήσεις «μέσω της παροχής συμβουλών για τις πολιτικές και καταλυτικής χρηματοδότησης».

«Παρακολουθούμε την οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, προσέχοντας για οποιονδήποτε κίνδυνο για την οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χαιρετίζουμε την πρόσφατη δέσμευση του ΔΝΤ με την Ουκρανία καθώς οι αρχές εργάζονται για να αρχίσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνεται στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr