Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρώσος πράκτορας βρισκόταν στο Κίεβο την περίοδο των διαδηλώσεων

Ρώσος πράκτορας βρισκόταν στο Κίεβο την περίοδο των διαδηλώσεων

Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες της νέας ουκρανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έπαιξε ρόλο στις αιματηρές διαδηλώσεις στο Κίεβο που οδήγησαν στην παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) παραδέχθηκαν το Σάββατο ότι υψηλόβαθμο στέλεχός τους βρισκόταν στο Κίεβο κατά την περίοδο των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, τονίζουν ότι στόχος του ήταν η ασφάλεια της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες της νέας ουκρανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έπαιξε ρόλο στις αιματηρές διαδηλώσεις στο Κίεβο που οδήγησαν στην παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) παραδέχθηκαν το Σάββατο ότι υψηλόβαθμο στέλεχός τους βρισκόταν στο Κίεβο κατά την περίοδο των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο στην καταστολή των διαδηλώσεων και ότι στόχος του ήταν η ασφάλεια της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο (στρατηγός της FSB) Σεργκέι Μπεσέντα βρισκόταν στο Κίεβο στις 20 και 21 Φεβρουαρίου […] για να καθορίσει το επίπεδο της αναγκαίας ασφάλειας της ρωσικής πρεσβείας στην Ουκρανία και των άλλων ρωσικών κτιρίων στο Κίεβο» ανέφερε πηγή της υπηρεσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο ρώσος αξιωματικός συναντήθηκε με στελέχη της SBU, της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ ζήτησε, χωρίς να πετύχει το στόχο του, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λίγο πριν την παραίτησή του.

Ο Μπεσέντα «δεν είχε άλλες εντολές» κατά τη διήμερη αποστολή του.

Οι ουκρανικές αρχές που ανέλαβαν την εξουσία μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς κατηγόρησαν την Πέμπτη τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι είχαν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Ο νέος επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο υποστήριξε μάλιστα ότι «πράκτορες της FSB συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της υποτιθέμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

Η δήλωση αυτή, που διαψεύστηκε αμέσως από την FSB, έγινε κατά την παρουσία των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας της νέας ουκρανικής κυβέρνησης για τους θανάτους 90 ανθρώπων από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ζητήσει να ερωτηθεί ο Μπεσέντα για τους λόγους της επίσκεψής του στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί τα εθνικιστικά ουκρανικά κινήματα και κυρίως τον ακροδεξιό Δεξιό Τομέα ως υπεύθυνα για τις δολοφονίες πολιτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024