Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να ασφαλίσετε πολύτιμα αντικείμενα

Πώς να ασφαλίσετε πολύτιμα αντικείμενα

Ένα κλασσικό ασφαλιστήριο σπιτιού, εφόσον έχει συναφθεί με την απαραίτητη προσοχή και έχουν επιλεχθεί σωστά οι καλύψεις, μπορεί να αποζημιώσει την καταστροφή και την απώλεια του περιεχομένου μια κατοικίας και μάλιστα σε αξία καινούργιου. Στην περίπτωση, όμως, που θέλουμε να ασφαλίσουμε ιδιαίτερα αντικείμενα θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα ειδικό ασφαλιστήριο με πολλούς σύνθετους όρους και ειδικές διαδικασίες.

Ένα κλασσικό ασφαλιστήριο σπιτιού, εφόσονέχει συναφθεί με την απαραίτητη προσοχήκαιέχουν επιλεχθεί σωστά οι καλύψεις, μπορεί να αποζημιώσει την καταστροφή και την απώλεια του περιεχομένου μια κατοικίας και μάλιστα σε αξία καινούργιου.

Στην περίπτωση, όμως, που θέλουμε να ασφαλίσουμε ιδιαίτερα αντικείμενα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής, μια συλλογή νομισμάτων, ή ένα σπάνιο βιβλίο θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα με πολλούς σύνθετους όρους και ειδικές διαδικασίες.

Όπως είναι κατανοητόη ασφάλιση έργων τέχνηςαποτελεί μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Εξάλλου, δεν αναλαμβάνουν όλες οι εταιρείες την συγκεκριμένη ασφάλιση, διότι η ανάληψη ενός τέτοιου κινδύνου, απαιτεί ειδίκευση και βαθιά γνώση της αγοράς.

Ωστόσο, σε πολλά κλασσικά ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικίας, αν στο πλαίσιο μια οικοσκευής που ασφαλίζεται περιλαμβάνεται και μια παλιά αυθεντική εικόνα αγιογραφίας ή ένα σπάνιο βιβλίο, καθώς στο συμβόλαιο ασφάλισης της κατοικίας μπορεί να γίνει ειδική αναφορά, με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις και να ασφαλιστεί το μεμονωμένο αυτό έργο τέχνης.

Τι ασφαλίζεται

Ωςπολύτιμα αντικείμενακαι έργα τέχνης νοούνται μοναδικά ή σπάνια ή πολύ παλιά έργα. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για αντικείμενα μαζικής παραγωγής που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μερικά παραδείγματα αντικειμένων που μπορούν να καλυφθούν με αυτά τα ειδικά συμβόλαια είναι: Πίνακες ζωγραφικής ή αγιογραφίες, παλαιά και σπάνια βιβλία ή οποιοδήποτε συλλεκτικό είδος (γραμματόσημα, νομίσματα κλπ), εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα από πορσελάνη ή γυαλί, γλυπτά, έπιπλα αντίκες, ρολόγια, κοσμήματα, χαλιά κ.α.

Τα έργα τέχνης μπορούν να ασφαλιστούν για κάθε απώλεια ή ζημιά ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου. Συνηθέστερες καλύψεις είναι οι εξής:

  • Φωτιά, έκρηξη
  • Κλοπή, ληστεία
  • Σεισμό
  • Διαβροχή
  • Θραύση
  • Εκδορές ή σκίσιμο
  • Κακόβουλες πράξεις
  • Ζημιές κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους

Ειδικοί όροι

Λόγω της φύσης του συμβολαίου και του αντικειμένου της ασφάλισης, ο ασφαλιστής σας μπορεί να έχει κάποιες ειδικές απαιτήσεις, όπως η ύπαρξη συστήματος ασφαλείας με συναγερμό και κάμερες, ή η παρουσία εκπροσώπων του κατά τη μεταφορά των ασφαλισμένων αντικειμένων.

Ειδικά για κοσμήματα και μικροαντικείμενα μπορεί να ζητηθεί η φύλαξη τους σε χρηματοκιβώτιο.

Πόσο κοστίζει

Στα έργα τέχνης, η ασφαλιστική αξία, η οποία καθορίζει και το ύψος των ασφαλίστρων δεν είναι καθορισμένη. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν αξίες αντικατάστασης όπως στις περιπτώσεις ασφάλισης άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς ένα έργο τέχνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί λόγω της μοναδικότητας του.

Σε αυτά τα συμβόλαια η αξία ασφάλισης είναι συμφωνημένη μεταξύ του ασφαλιστή και του ασφαλισμένου και συνήθως προηγείται του συμβολαίου εκτίμηση των αντικειμένων από εμπειρογνώμονες, με βάση σειρά χαρακτηριστικών του έργου και ανάλογα με τη σπανιότητά του.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για τα έργα τέχνης που αποτελούν μέρος ή τμήμα ευρύτερου συνόλου.

Για παράδειγμα, νομίσματα που εντάσσονται σε συλλογή ομοειδών νομισμάτων, η ένα σετ κοσμημάτων κλπ η αξία του κάθε μέρους επηρεάζει τη συνολική αξία της συλλογής και αντίστροφα. Επιπλέον, σε περίπτωση μερικής ζημιάς ο ασφαλιστής θα πληρώσει το κόστος της αποκατάστασης του έργου τέχνης αν αυτή είναι εφικτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024