Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αλλάζουν τα δεδομένα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Η τεράστια συμμετοχή επενδυτών που καταγράφηκε στις ιδιωτικές τοποθετήσεις των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, κυρίως σε ότι αφορά το θέμα της τιμής στην οποία θα γίνει η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα. Ο Γ.Στουρνάρας καλείται την Παρασκευή στη Βουλή να παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την Eurobank, την ώρα που ο αρμόδιος επίτροπος Χ.Αλμούνια διαμηνύει ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια υπό όρους περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Η τεράστια συμμετοχή επενδυτών που καταγράφηκε στις ιδιωτικές τοποθετήσεις των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, κυρίως όσο αναφορά στο θέμα της τιμής στην οποία θα γίνει η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα.

Αν και η κοινοπραξία των funds Fairfax, W.L.Ross, Fidelity, Capital Research και Mackenzie που έχει εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με 1,5 δισ. ευρώ επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση να γίνει στην ονομαστική αξία της μετοχής της Eurobank, δηλαδή στα 0,30 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη αυτό φαίνεται πως δεν είναι ρεαλιστικό για δύο λόγους:

1) Μια τέτοια τιμή (0,30 ευρώ) θα είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank να περιορισθεί από το 95% σήμερα στο 35%, με μεγάλη ζημιά για το Δημόσιο. Το ΤΧΣ έχει επενδύσει ήδη 5,8 δισ. ευρώ στην Eurobank, ενώ το Δημόσιο κατέχει 1,25 δισ. ευρώ προνομιούχων μετοχών της τράπεζας. Για το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θυγατρική της Eurobank, το ΤΧΣ έχει ήδη δώσει 4,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του funding gap και 500 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο. Για τη Νέα Proton Bank, θυγατρική της Eurobank, το Δημόσιο έχει δώσει 600 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο, ενώ με απόφαση της Τράπεζα της Ελλάδος είχαν δοθεί 680 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) για την κάλυψη του funding gap. Άλλα 700 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί στην T Bank από το ΤΕΚΕ για την κάλυψη του funding gap, όταν απορροφήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αθροιστικά το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ, ΤΕΚΕ και προνομιούχων μετοχών έχει τοποθετήσει 13,63 δισ. ευρώ ή το 7,5% του ΑΕΠ στον Όμιλο Eurobank.

Σήμερα η Eurobank έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ, ενώ σε ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ με παραίτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ η κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατείχε μόλις το 35% των εν λόγω μετοχών ήτοι μετοχές αξίας 1,75 δισ. ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που μέχρι το 2018, έτος εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η μετοχής της Eurobank τριπλασίαζε την τιμή της, η συμμετοχή του ΤΧΣ στον Όμιλο Eurοbank θα διαμορφωνόταν στα 5,25 δισ. ευρώ, όταν η συνολική επένδυση του Δημοσίου είναι 13,63 δισ. ευρώ.

2) Σημαντικός παράγοντας που κατατείνει στο ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank θα πρέπει να γίνει σε υψηλότερες τιμές από αυτές που προτείνουν οι υφιστάμενοι υποψήφιοι επενδυτές είναι η επιτυχία που γνώρισαν οι ιδιωτικές τοποθετήσεις των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με αναλυτές , η ισχνή έκπτωση (discount) 7% που ίσχυσε για τη μετοχή της Alpha Bank τοποθετεί αυτόματα πέριξ των 0,42 ευρώ την τιμή αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο. Η τιμή αυτή προκύπτει από discount 7% στην καθαρή ενσώματη αξία ανά μετοχή της Eurobank (Price to Tangible Book Value – P/TBV) βάσει των εποπτικών κεφαλαίων μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ θα πρέπει να διασφαλίσουν την υψηλότερη δυνατή τιμή. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank μέσω Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου. Η σχετική πρόταση εξασφαλίζει πως το ΤΧΣ θα υποστεί αισθητά μικρότερη απώλεια από την επένδυσή του στην Eurobank, καθώς υπό δεδομένες προϋποθέσεις η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα μπορούσε να προσαρμοσθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,55 ευρώ. Υπέρ της πρότασης αυτής συνηγορεί και το γεγονός ότι και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να έχει εξετάσει το συγκεκριμένο τρόπο για να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Ο Αλμούνια στην Αθήνα

Tο θέμα της Eurobank θα εξετασθεί και στις συναντήσεις που θα έχει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιαν Γκερτ Κούπμαν με στελέχη του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέμα Ανταγωνισμού Επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια θα βρεθεί στην Αθήνα στις 10 Απριλίου.

Σημειώνεται πως ο κ. Αλμούνια σε επιστολή που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα έχει αναφέρει πως οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, η κρατική βοήθεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να είναι περιορισμένη και μόνο στον βαθμό που οι προσφορές των ιδιωτών επενδυτών δεν ανταποκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας και ότι σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ, θα πρέπει να προηγηθεί απομείωση της αξίας των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλμούνια έχει διευκρινίσει τις τελευταίες ημέρες προς την ελληνική πλευρά ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank αν η τιμή στην οποία είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές υπολείπεται της εύλογης αξίας της τράπεζας. Η προσέγγιση δε αυτή αλλάζει επιπροσθέτως τα δεδομένα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Θανάσης Κουκάκης


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024