Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ: Η ΕΕ να σπεύσει ώστε η Μολδαβία να μην γίνει η επόμενη Κριμαία

Γιούνκερ: Η ΕΕ να σπεύσει ώστε η Μολδαβία να μην γίνει η επόμενη Κριμαία

«Η ΕΕ πρέπει να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία, προκειμένου να αποτρέψει το να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος του προέδρου Πούτιν» δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη ζητά η Πολωνία.

«Η ΕΕ πρέπει να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία, προκειμένου να αποτρέψει το να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος του προέδρου Πούτιν» δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι εξαιρετικά επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία ταχύτατα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας (περιοχής όπου καταγράφονται αυτονομιστικές τάσεις) με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονόα στην Κριμαία.
{{{ map }}}
«Πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία» προειδοποίησε ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Η Μολδαβία διαπραγματεύεται από το 2013 μια συμφωνία με την ΕΕ και ελπίζει να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή ως τα τέλη του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από ένα 24ωρο υπεγράφη η καταρχήν συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν εντός του έτους στην Ουκρανία.

Πολωνία: Περισσότεροι αμερικανοί στην ανατολική Ευρώπη

Οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Πολωνία και σε άλλα κράτη-μέλη του NATO στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη υπό το φως της ουκρανικής κρίσης, υποστήριξε ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιέμονιακ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πολωνία την περασμένη Τρίτη και επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στο πολωνικό έδαφος ως το 2018, ενώ συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στην (κεντρική και την ανατολική) Ευρώπη, όπως επίσης και στην Πολωνία» δήλωσε ο Σιέμονιακ στο ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.

«Θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες και είμαι ευτυχής που οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ (αλλά και) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι ανοικτοί ως προς αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024