Σχέδιο δράσης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία ετοιμάζει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τον Ιούνιο σχέδιο δράσης με στόχο τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που κινήθηκε στη σκιά της ουκρανικής κρίσης. «Η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο απ' ότι η Ευρώπη τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο» τονίζει από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τον Ιούνιο σχέδιο δράσης με στόχο τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που κινήθηκε στη σκιά της ουκρανικής κρίσης.
«Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επιταχύνουμε για να μειώσουμε την εξάρτηση [της Ευρώπης], κυρίως από τη Ρωσία».
Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο», επισημαίνοντας ότι εάν η Ένωση δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς για να μειώσει την εξάρτηση» υπογράμμισε.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της ΕΕ.
Μεταξύ των λύσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε με τη σειρά του ότι «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο».
«Η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο απ’ ότι η Ευρώπη τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο» τόνισε την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι φυσικά η Ευρώπη εξαρτάται κατά 25% ή περίπου τόσο από το ρωσικό αέριο, όμως αν δείτε τα έσοδα της Gazprom, περίπου το 50% εξ αυτών προέρχονται από την Ευρώπη» δήλωσε ο Κάμερον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Δήμος Τανάγρας: Νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ
- Ο Ερντογάν δηλώνει ότι «η ενότητα αντανακλάται στην ασφάλεια» σε ομιλία του στο ΝΑΤΟ
- Η απόλυτη περιγραφή της ανατροπής κόντρα στην Αίγυπτο: Ο Αργεντινός σπίκερ τα… έσπασε όλα! (vids)
- To απόγευμα της Τετάρτης, μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει νύχτα – Πώς γίνεται;
- Ναύπλιο: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και πήρε σβάρνα τραπεζοκαθίσματα σε πιτσαρία
- Ντόλι Πάρτον: Η θρυλική πορεία της σε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ
- «Λαγός» του Μητσοτάκη ο Βελόπουλος: Kατέθεσε μήνυση στο ΑΠ για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί χρηματισμού Τσίπρα
- Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου: Η λύση που επιτρέπει στους δραστήριους ασθενείς να παραμείνουν σε κίνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442