Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαβράς εναντίον Ερντογάν στο You Tube μετά την απαγόρευση του Twitter

Γαβράς εναντίον Ερντογάν στο You Tube μετά την απαγόρευση του Twitter

Δύο βίντεο στο You Tube ξεχωρίζουν στον πόλεμο που άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των κοινωνικών δικτύων. Το πρώτο είναι ένα απόσπασμα από την ταινία «Κατάσταση Πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά. Το δεύτερο βίντεο είναι η απόλυτη προπαγάνδα του Ερντογάν...

Δύο βίντεο στο You Tube ξεχωρίζουν στον πόλεμο που άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των κοινωνικών δικτύων.

Το πρώτο είναι ένα απόσπασμα από την ταινία «Κατάσταση Πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά. :Eχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά δίκτυα από τους αντιπάλους του Τούρκου πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τη σκηνή που οι φοιτητές μεταδίδουν μέσα από ηχεία στο πανεπιστήμιο το τραγούδι «Hasta Siempre». Οι αστυνομικοί κατεβάζουν το ένα ηχείο και προτού καν προλάβουν να το σιγήσουν ο ήχος της μουσικής συνεχίζει να ακούγεται από άλλο ηχείο. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και η μουσική δεν σταματάει ποτέ. Το μήνυμα σαφές: Όσο κι αν οι αστυνομικοί προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή των φοιτητών αυτή εξακολουθεί να ακούγεται… Οι παραλληλισμοί με την απαγόρευση του Twitter εξίσου σαφείς: Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να το φιμώσει οι πολίτες βρίσκουν τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους.


Το δεύτερο βίντεο είναι κυβερνητική παραγγελία και φέρει χολιγουντιανά –και ολίγον κιτς- χαρακτηριστικά, πασπαλισμένο με αρκετή δόση εθνικής έπαρσης. Είναι το βίντεο της απόλυτης προπαγάνδας του Ερντογάν.

Το βίντεο ξεκινάει με το μακρινό πλάνο μίας τουρκικής σημασίας να ανεμίζει στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης πάνω σε έναν κολοσσιαίο ιστό. Ξαφνικά, εμφανίζεται ένας έναν άνδρας, μαυροντυμένος και μυστηριώδης, να σπάει τον μηχανισμό και η σημαία αρχίζει να πέφτει, ρίχνοντας τη σκιά της πάνω από τους πολίτες που κοιτούν εμβρόντητοι, φοβισμένοι. Είναι σε αυτό το σημείο που ακούγεται η φωνή του Ερντογάν να λέει στίχους του τουρκικού εθνικού ύμνου:
Φίλε! Μην αφήνεις παλιανθρώπους να μπουν στη χώρα μου!
Ύψωσε ως ασπίδα το κορμί σου, σταμάτα αυτή την ντροπιαστική εισβολή!
Οι ημέρες που ο Θεός υποσχέθηκε να σου προσφέρει θα ξημερώσουν,
Ποιος ξέρει, ίσως αύριο, ίσως νωρίτερα από αύριο.

Με το άκουσμα αυτών των στίχων, Τούρκοι αρχίζουν να συρρέουν από παντού, παρατώντας αυτό που κάνουν, προς τον ιστό και αρχίζουν να σκαρφαλώνουν πάνω του ώστε να ξανασηκώσουν τη σημαία. Ορισμένοι μάλιστα πηδούν στο Βόσπορο για να περάσουν από τη μία όχθη στην άλλη.

Το μήνυμα και αυτού του βίντεο είναι σαφές: Η Τουρκία δέχεται επίθεση και ο πρωθυπουργός καλεί το έθνος σε συσπείρωση και αντίσταση. Η Τουρκία είναι… ο Ερντογάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024