Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απειλές εκατέρωθεν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Κριμαία

Απειλές εκατέρωθεν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Κριμαία

«Πόλεμος» απειλών έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μετά και την επίσημη πλέον προσάρτηση της Κριμαίας στο ρωσικό έδαφος, με την υπογραφή Πούτιν στην συνθήκη. Οι «28» της ΕΕ εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στην Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα. Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

«Πόλεμος» απειλών έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μετά και την επίσημη πλέον προσάρτηση της Κριμαίας στο ρωσικό έδαφος, με την υπογραφή Πούτιν στην συνθήκη.

Οι «28» της ΕΕ εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στην Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε, διά στόματος υπουργού Άμυνας, την αναστολή της στρατιωτικής της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι η αναστολή θα αφορά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις συμβάσεις προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Την Πέμπτη είχε δηλώσει πως μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία, λέγοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η καλύτερη επίπληξη προς της Ρωσία είναι μια ισχυρή και επιτυχημένη Ουκρανία» δήλωσε ο Κάμερον και τόνισε ότι η Ρωσία είναι αυτή που εξαρτάται περισσότερο από την Ευρώπη και όχι το αντίθετο. Τόνισε, επίσης, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν τα άτομα που σχετίζονται με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κριμαία.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, είπε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επιλογή, προκειμένου να απεξαρτηθεί η ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα απαντήσει και στον δεύτερο γύρο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ. «Απαντήσαμε στις πρώτες κυρώσεις. Τώρα θα αντιδράσουμε και στις δεύτερες. Δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση» είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ρωσικής κτηνιατρικής και υγειονομικής υπηρεσίας, η Ρωσία μπορεί να επιτρέψει την εισαγωγή χοιρινού κρέατος από την Κίνα και βουβαλίσιου κρέατος από την Ινδία, προκειμένου να αντισταθμίσει την πτώση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αυστραλία.

«Η απόφαση μπορεί να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι στα σχέδια της Ρωσίας είναι να αυξήσει τις εισαγωγές κρέατος και από τη Βραζιλία.

Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της χώρας και να ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων.

Tόνισε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα οι ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και θα προκαλέσουν έντονη απάντηση, βλάπτοντας τις διμερείς σχέσεις.

Ο Σιλουάνοφ επεσήμανε ότι αν επιμείνουν οι δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, η Ρωσία ενδέχεται να ακυρώσει τα σχέδιά της για το 2014 για εξωτερικό δανεισμό και να μειώσει την εγχώρια έκδοση ομολόγων. Βάσει των μέχρι τώρα σχεδίων της η Ρωσία σκόπευε να δανειστεί από το εξωτερικό περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024