Εξίσωση ψαράδων με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ
Δεν υποχρεούνται στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου για την παρακολούθηση των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους οι ψαράδες με σκάφη μέχρι 12 μέτρα μήκος.
Δεν υποχρεούνται στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου για την παρακολούθηση των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους οι ψαράδες με σκάφη μέχρι 12 μέτρα μήκος.
Διευκρινιστική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την υποχρέωση ή μη έκδοσης εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων για τη διακίνηση αλιευμάτων από αλιείς με σκάφη μέχρι 12 μέτρα μήκος, αναφέρει πως οι εν λόγω αλιείς εξισώνονται με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου για την παρακολούθηση των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους.
Η σχετική απόφαση σημειώνει:
«1. Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1024/17.1.2014 διευκρινίστηκε ότι η απόφαση ΠΟΛ.1320/30.12.1998, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, απαλλάσσονται για τη δραστηριότητά τους αυτή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, εξακολουθεί να ισχύει.
2. Επίσης, από τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1320/30.12.1998 προκύπτει ότι οι εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι 12 μέτρων και οι σπογγαλιείς αντιμετωπίζονται ως προς τις υποχρεώσεις τους για τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, κατ’ ανάλογο τρόπο με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
3. Περαιτέρω, με την εγκύκλιό μας ΠΟΛ.1024/17.1.2014 διευκρινίστηκε ότι οι αγρότες που από 1.1.2014 παραμένουν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν υποχρεούνται στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου για την παρακολούθηση (διακίνηση, παράδοση, αποστολή) των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους.
4. Ενόψει των ανωτέρω, δεδομένου ότι, από πλευράς διατάξεων του ΚΦΑΣ (πρώην Κ.Β.Σ.), οι αλιείς του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 40 του Κώδικα ΦΠΑ, έχουν αντιμετωπιστεί κατ’ ανάλογο τρόπο με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, εφαρμόζονται αναλογικά και για αυτούς τα διαλαμβανόμενα ως άνω στην παρ. 3 του παρόντος, δεν υποχρεούνται δηλαδή στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου για την παρακολούθηση των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η γη της ελιάς: Οι σχέσεις δοκιμάζονται και τα μυστικά αποκαλύπτονται
- Κουτσούμπας σε Μαξίμου: Επιλέγετε για μία ακόμα φορά τον δρόμο της συγκάλυψης για ένα σκάνδαλο που φέρει την υπογραφή σας
- Παπανικολάου: «Εύχομαι να έχω την ευκαιρία να πάρω το τρόπαιο ακόμα μια φορά»
- ΒΗΜΑ της Κυριακής: Κυκλοφορεί με συναρπαστικές προσφορές
- Κακλαμάνης: Με αιχμές στον Ανδρουλάκη για τις επιστολικές δεν απαντάει στα κρίσιμα
- Οι τελευταίες οδηγίες για το live των Iron Maiden στο ΟΑΚΑ
- Κακάο: Οι τιμές καταρρέουν και η πραγματική σοκολάτα… επιστρέφει
- Φορολογικές δηλώσεις: Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι – Οι παγίδες στο Ε1
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442