Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλύφθηκε το «μυστικό» που κάνει υγιεινή τη μαύρη σοκολάτα

Αποκαλύφθηκε το «μυστικό» που κάνει υγιεινή τη μαύρη σοκολάτα

Το μυστικό της ευεργετικής επίδρασης της μαύρης σοκολάτας στην υγεία μας, αποκαλύπτουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών.

Το μυστικό της ευεργετικής επίδρασης της μαύρης σοκολάτας στην υγεία μας, αποκαλύπτουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Φίνλεϊ, ανακοίνωσαν ότι, όταν ο άνθρωπος καταναλώνει μαύρη σοκολάτα, ορισμένα «καλά» βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως τα βακτήρια του λακτικού οξέος και το Bifidobacterium, παράγουν ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και φυτικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται από το έντερο. Όμως εν προκειμένω αναλαμβάνουν δουλειά τα «καλά» βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν χημικά μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις φυτικές ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον οργανισμό.

«Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου» εξήγησε ο Δρ Φίνλεϊ.

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός πρεβιοτικών (υδατανθράκων που περιέχονται σε τροφές, όπως το σκόρδο) και φρούτων με τη μαύρη σοκολάτα ενισχύει τα «καλά» εντερικά μικρόβια και έτσι γίνεται πιο υγιεινή. Αντίθετα, τα άφθονα «κακά» γαστρεντερικά μικρόβια στο (E.coli, Clostridia κ.α.) μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, φούσκωμα, διάρροια, δυσκολιότητα και αέρια.

Εξάλλου, μια άλλη επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρ Τζόαν Μέισον του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, ανακοίνωσαν ότι, σε συνεργασία με την εταιρία Mars, ξεκινούν για πρώτη φορά μια μεγάλη κλινική δοκιμή με χάπια σοκολάτας, για να διαπιστώσουν σε ποιό βαθμό η σοκολάτα μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.

Τα δισκία σοκολάτας θα είναι απαλλαγμένα από τα λίπη και τα σάκχαρα που περιέχονται στις σοκολάτες του εμπορίου. Στην έρευνα αναμένεται να συμμετάσχουν 18.000 άτομα, που επί τέσσερα χρόνια θα παίρνουν είτε χάπια σοκολάτας, είτε εικονικό φάρμακο. Σε ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας έρευνας, θα δοκιμαστεί η χρησιμότητα της λήψης σκευασμάτων πολυβιταμινών για την πρόληψη του καρκίνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Βόμβα»: Το αστρονομικό ποσό που δίνει το Άμπου Ντάμπι για τη διοργάνωση των επόμενων Final Four!

Αδιανόητη πρόταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Euroleague

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024