Διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία η Βρετανία
Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Κάλεσε, μάλιστα, και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν ανάλογα μέτρα με αφορμή και την υπογραφή της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα για τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν.
Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία» είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών «διπλής χρήσης», που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που «προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί» στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Χέιγκ κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν ανάλογα μέτρα με αφορμή την υπογραφή της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη φιλορωσική ηγεσία της Κριμαίας.
Σημείωσε επίσης ότι ακυρώνονται και τα προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή γαλλικών, ρωσικών, αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.
«Είναι λυπηρό που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε την οδό της απομόνωσης, αρνούμενος στους πολίτες της χώρας του, αλλά και της Κριμαίας τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τη πλήρη συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς το κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός.
Τόνισε, μάλιστα, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μια προβοκάτσια σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Μόσχα: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις
Την ίδια ώρα, η Ρωσία επέκρινε έντονα την ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα.
Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.
«Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή. Όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά» αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Πώς η ΑΙ του Μασκ οδηγεί τους ανθρώπους σε παραλήρημα – «Επιτέθηκε και προσπάθησε να βιάσει τη σύζυγό του»
- «Ψάχνει… μπαμ με τον Οκέκε η Χάποελ του Ιτούδη» (pic)
- Σακίρα: Αποθεώθηκε από 2 εκατομμύρια κόσμου στη δωρεάν συναυλία της στο Ριο
- Τσουκαλάς: Γιατί η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της για την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές;
- Εκτός πραγματικότητας ο Μητσοτάκης, «ξεφεύγει» με… χιούμορ για τη Euroleague
- Κένι: «Πρέπει να βγούμε στο γήπεδο και να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό»
- Ηράκλειο: Ζήτημα χρόνου να παραδοθεί ο δεύτερος δράστης της αιματηρής επίθεσης έξω από μπαρ
- Νιγηρία: Διεθνής κατακραυγή για επιθέσεις σε γυναίκες σε «φεστιβάλ βιασμού» – Σκληρές εικόνες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442