Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΚΕ: Εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μαζί με στοχευμένα μέτρα

ΟΚΕ: Εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μαζί με στοχευμένα μέτρα

Την υιοθέτηση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παράλληλα με ολοκληρωμένο σύστημα παρεμβάσεων για στήριξη των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (ΟΚΕ). Επίσης, προτείνει θέσπιση ειδικού προγράμματος κάλυψης των φτωχών ανέργων χωρίς ασφάλιση, άμεση επαναφορά του αφορολογήτου για κάθε προστατευόμενο παιδί, εισοδηματική ενίσχυση ΑμεΑ και θέσπιση μέτρων για την κατηγορία των εργαζομένων φτωχών.

Την υιοθέτηση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παράλληλα με ολοκληρωμένο σύστημα παρεμβάσεων με στοχευμένες πολιτικές στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προτείνει μεταξύ άλλων η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (ΟΚΕ).

Η πρόταση περιλαμβάνεται στη Γνώμη Πρωτοβουλίας της ΟΚΕ με θέμα: «Το Κοινωνικό Δίκτυ Ασφαλείας για τη Διατήρηση της Κοινωνικής Συνοχής: Προτάσεις και Μέτρα Πολιτικής», με στόχο «μια νέα εθνική στρατηγική».

Η Γνώμη Πρωτοβουλίας επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της ΟΚΕ και πρόκειται να σταλεί στην κυβέρνηση, στους βουλευτές και στα κόμματα.

Η ΟΚΕ εκτιμά ότι η κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος «συνιστά σημαντικό μηχανισμό μεταρρυθμιστικής παρέμβασης στο πεδίο των παραδοσιακών προνοιακών πολιτικών, που θα πρέπει να επιχειρείται με γνώμονα την «ενεργητική στροφή» των προγραμμάτων επιδοματικής ενίσχυσης, συνδέοντας τις παροχές με την εργασιακή ένταξη και υιοθετώντας αυστηρά κριτήρια επιλεκτικότητας στην άσκηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής».

Σύμφωνα με την ΟΚΕ, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, καθιστούν αναγκαία την αναμόρφωση του υφιστάμενου μοντέλου, ώστε οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι να κατευθύνονται στοχευμένα σε ομάδες του πληθυσμού με αντικειμενικά προβλήματα συμμετοχής στον οικονομικό ιστό και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα φτωχά άτομα και νοικοκυριά, καθώς και στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Παράλληλα η ΟΚΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ειδικού προγράμματος κάλυψης των φτωχών ανέργων χωρίς ασφαλιστική προστασία, την άμεση επαναφορά του αφορολογήτου ορίου για κάθε προστατευόμενο παιδί, την επανεξέταση όλων των προνοιακών προγραμμάτων εισοδηματικής ενίσχυσης με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ειδική πρόβλεψη εισοδηματικής ενίσχυσης ΑμεΑ και τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την κατηγορία των εργαζομένων φτωχών.

Ακόμη προτείνει τη θέσπιση ειδικών δημογραφικών μέτρων και κινήτρων για την ενθάρρυνση νέων γεννήσεων στη χώρα μας και για την αύξηση του αριθμού των πολύτεκνων οικογενειών, με σκοπό την έγκαιρη αποτροπή μιας δημογραφικής κατάρρευσης.

Τέλος, προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη βρεφικής και παιδικής φροντίδας, όπως το γάλα, οι πάνες, τα σχολικά είδη κ.ά. με επιτήρηση της αγοράς ώστε η μείωση να περάσει πραγματικά ως όφελος στις οικογένειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024