Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η «Λέσχη του Παρισιού» καλεί την Αργεντινή σε συμφωνία για το χρέος

Η «Λέσχη του Παρισιού» καλεί την Αργεντινή σε συμφωνία για το χρέος

Ραντεβού για τις 26 Μαΐου (μία μέρα μετά την εθνική εορτή) έκλεισε στην Αργεντινή η «Λέσχη του Παρισιού» προκειμένου να διευθετηθεί το υπόλοιπο χρέος της χώρας προς τους πιστωτές της «Λέσχης», ύψους 9,5 δισ. δολαρίων.

Ραντεβού για τις 26 Μαΐου (μία μέρα μετά την εθνική εορτή) έκλεισε στην Αργεντινή η «Λέσχη του Παρισιού» προκειμένου να διευθετηθεί το υπόλοιπο χρέος της χώρας προς τους πιστωτές της «Λέσχης», ύψους 9,5 δισ. δολαρίων.

Σε αυτή τη «Λέσχη» συναντά κανείς σκληρούς παίκτες (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Ιαπωνία) που ζητούν ξεκάθαρα ανταλλάγματα και δεσμεύσεις για να συμφωνήσουν.

Η προσπάθεια της Αργεντινής να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου, όταν έσπευσε στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισιλόφ για να παρουσιάσει στους πιστωτές το πρόταση του Μπουένος Αϊρες για το χρέος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Pagina12, μεγάλο μέρος του χρέους έχει να κάνει με δάνεια που είχε συνάψει η δικτατορία του 1976 για την αγορά όπλων (που ποτέ δεν παραλήφθησαν) ή και έργα υποδομής, που ποτέ δεν έγιναν.

Η πρόταση της Αργεντινής προς την «Λέσχη» έχει αρκετές ομοιότητες με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση και τελικά έγινε δεκτή για την αποζημίωση της ισπανικής Repsol μετά την εθνικοποίηση της YPF: πληρωμή ενός ποσού σε μετρητά και το υπόλοιπο με τη μορφή ομολόγων.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Παρίσι και η ίδια η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες.

Tο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους με τη «Λέσχη του Παρισιού» αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Αργεντινής προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα και να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα πολύτιμα -για την οικονομία- δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υιοθέτηση αξιόπιστου δείκτη υπολογισμού του πληθωρισμού, αλλά και η οριστική διευθέτηση της κόντρας με την ισπανική Repsol για την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF.

Επίσης, στις 22-23 Ιανουαρίου εν μέσω νομισματικής θύελλας στις περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες, η κυβέρνηση επέτρεψε την υποτίμηση του πέσο σε σχέση με το δολάριο, την μεγαλύτερη υποτίμηση τα τελευταία 12 χρόνια.

Παράλληλα, ανέβασε τα επιτόκια και έδωσε και πάλι τη δυνατότητα στους πολίτες (υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις) να αγοράζουν δολάρια για αποταμίευση. Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπου μέχρι πρόσφατα η αγορά δολαρίων γινόταν υπό αυστηρότατους όρους, ενώ είχε επιβληθεί και πλαφόν στις αγορές μέσω Ίντερνετ.

Σημείο-«κλειδί» για την Αργεντινή, προκειμένου να θωρακίσει το νόμισμά της, είναι τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία έχουν πέσει στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια: από 52,6 δισ. δολάρια, σήμερα μετά βίας φτάνουν τα 28 δισ. δολάρια.

Ακόμα και οι κινήσεις φορολογικής αμνηστίας που κατά καιρούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ελάχιστα χρήματα επέστρεψαν στη χώρα, αφού για μια ακόμα φορά έλειπε ο παράγοντας αξιοπιστία.

Αυτή την αξιοπιστία επιχειρεί τώρα να κερδίσει.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024