Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός πορείας βρισκόταν το Boeing σύμφωνα με το στρατό της Μαλαισίας

Εκτός πορείας βρισκόταν το Boeing σύμφωνα με το στρατό της Μαλαισίας

Ο επικεφαλής της Interpol ανέφερε ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πιθανότατα δεν οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση. Ιρανικά έγγραφα είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα οι δύο επιβάτες που ανέβηκαν στη πτήση με κλεμμένα διαβατήρια. Νέες αναφορές θέλουν το αεροσκάφος να είχε εμφανιστεί στα ραντάρ σε άλλο σημείο από ό,τι μέχρι τώρα θεωρείτο η τελευταία επιβεβαίωμενη θέση του πριν εξαφανιστεί.

Ο επικεφαλής της Interpol ανέφερε ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πιθανότατα δεν οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση. Ιρανικά έγγραφα είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα οι δύο επιβάτες που ανέβηκαν στη πτήση με κλεμμένα διαβατήρια.

Νέες αναφορές θέλουν το αεροσκάφος να είχε εμφανιστεί στα ραντάρ σε άλλο σημείο από ό,τι μέχρι τώρα θεωρείτο η τελευταία επιβεβαίωμενη θέση του πριν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Reuters, ο στρατός της Μαλαισίας πιστεύει ότι το αεροπλάνο συνέχισε να πετά για πάνω από μία ώρα αφού εξαφανίστηκε από τους πύργους ελέγχου και κατευθύνθηκε δυτικά, πάνω από τον Πορθμό της Μάλακα.

«Είχε αλλάξει πορεία μετά το Κότα Μπαρού και άρχισε να πετά σε χαμηλότερο ύψος. Πέρασε στον Πορθμό της Μάλακα» είπε η πηγή στο Reuters.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Berita Harian της Μαλαισίας είχε αναφέρει, επίσης επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, πως στρατιωτικό ραντάρ είχε εντοπίσει στις 14:40 του Σαββάτου το αεροσκάφος κοντά στο νησί Πουλάου Περάκ στο βόρειο τμήμα του Πορθμού της Μάλακα.

Όσον αφορά τους επιβάτες του αεροσκάφους, η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε νωρίς την Τρίτη πως ο ένας από τους δύο «ύποπτους επιβάτες» ήταν νεαρός Ιρανός, που δεν θεωρείται να σχετίζεται με τρομοκρατικά δίκτυα, ενώ η ταυτότητα του δεύτερου ήταν ακόμη υπό διερεύνηση.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο γενικός γραμματέας της Interpol ανέφερε ότι «όσο περισσότερος πληροφορίες λαμβάνουμε, τόσο κλίνουμε προς το συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατικό περιστατικό».


Η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο ένας από τους δύο επιβάτες που είχε ανέβει στο αεροπλάνο με κλεμμένο διαβατήριο ήταν ένας 19 χρονος Ιρανός, με σκοπό πιθανότητα να πάει στη Γερμανία.

Ο 19χρονος δεν θεωρείται ότι έχει σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα, ανέφερε η αστυνομία της Μαλαισίας. Σκοπός του ήταν να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, είπε, λέγοντας πως η ταυτότητα του δεύτερου επιβάτη με κλεμμένο διαβατήριο είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι ελπίδες για το αεροσκάφος αρχίζουν να σβήνουν, η έρευνα εντείνεται. Οι κινεζικοί δορυφόροι υψηλής ευκρίνειας, οι οποίοι ελέγχονται από βάση στο Σιάν, στη βόρεια Κίνα, αναπρογραμματίσθηκαν για να βοηθήσουν στην πλοήγηση, την παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επικοινωίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων έρευνας, αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Πεκίνο.

Σχεδόν τα 2/3 των 239 επιβατών της πτήσης MH370, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, είναι κινέζοι. Αν η καταστροφή επιβεβαιωθεί, θα είναι για την Κίνα η δεύτερη χειρότερη αεροπορική τραγωδία.

Ομάδες από εννέα χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Μαλαισία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη.

Όσον αφορά τα λίγα που είναι ακόμη γνωστά για τους δύο επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια, τα δύο εισιτήρια είχαν αγοραστεί την Πέμπτη από δύο ταϊλανδικά τουριστικά πρακτορεία στο θέρετρο Πατάγια. Τα είχε κλείσει ένας άνδρας ονόματι Άλι, ο οποίος τηλεφώνησε από ιδιωτικό αριθμό στο Ιράν, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια.

Τα εισιτήρια πληρώθηκαν σε ταϊλανδέζικα μπατ από έναν άλλο Ιρανό ο οποίος διατηρεί στο θέρετρο κατάστημα που κορνιζάρει φωτογραφίες.

«Τον ανακρίναμε, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε ύποπτο» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024