Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Manpower: Βελτίωση προοπτικών απασχόλησης

Ενισχύονται για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο τα σχέδια προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2014. Οι εργοδότες αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων από το α’ τρίμηνο του 2009, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση των απασχολούμενων ατόμων σε πέντε από […]

Ενισχύονται για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο τα σχέδια προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2014.

Οι εργοδότες αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων από το α’ τρίμηνο του 2009, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση των απασχολούμενων ατόμων σε πέντε από τους εννέα τομείς της οικονομίας. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο Δείκτης των Προσλήψεων καταγράφεται βελτιωμένος σε πέντε τομείς, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ενισχύεται σε επτά από τους συνολικά εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Β’ Τρίμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η τριμηνιαία Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 19% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 11% αναμένει μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +5%, εμφανίζοντας αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και 11 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Εφεξής, όλα τα δεδομένα που σχολιάζονται είναι εποχικά προσαρμοσμένα, εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά.

“Η Έρευνα απεικονίζει μια αγορά που κινείται συντηρητικά ανοδικά, με μία σταθερότητα που μας επιτρέπει να είμαστε κι εμείς συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα μας προσγειώνει, γιατί μας θυμίζει ότι η ανοδική πορεία του δείκτη δεν αποτυπώνει –ακόμη- την ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε. Οι οργανισμοί που επιβίωσαν στην ελληνική αγορά έχουν πλέον ιδιαιτέρως λιτές δομές. Η ανοδική πορεία του δείκτη των προσλήψεων δείχνει, σε μεγάλο βαθμό, την προσπάθεια αυτών των οργανισμών να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που εκτιμούν ότι θα υπάρξει κατά το επόμενο τρίμηνο”, σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. “Η κατάσταση της αγοράς όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά μας φέρνει όλους μπροστά σε νέες προκλήσεις. Οι οργανισμοί αναζητούν άτομα που θα ενταχθούν και θα είναι παραγωγικά από την πρώτη κιόλας μέρα. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν μείνει επί μακρόν εκτός αγοράς εργασίας –και τα οποία αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού- δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν το δρόμο τους προς την εργασιακή επανένταξη. Η εργασιακή τους ετοιμότητα δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα επιθυμούσαν οι μελλοντικοί τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση. Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα και οι μακροχρόνια άνεργοι να ενταχθούν στην απασχόληση με ομαλό και βιώσιμο τρόπο απαιτούνται κατανόηση, ρεαλισμός και, οπωσδήποτε, προσπάθειες συλλογικού χαρακτήρα. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι οι συνεργασίες μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών απασχόλησης αποτελούν κλειδί για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας να στηρίξει τέτοιες συνεργασίες και στη χώρα μας είναι οπωσδήποτε ελπιδοφόρα”, πρόσθεσε η Δρ Κουσία.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το Β’ Τρίμηνο του 2014. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων αναφέρονται από τους εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +19%. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν σταθερό ρυθμό προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +11%. Οι Προοπτικές του τομέα του Τουρισμού ανέρχονται σε +8%, ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), όπου οι Προοπτικές βρίσκονται στο +6%. Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να μειωθεί σε τρεις τομείς, και κυρίως στον τομέα της Γεωργίας και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο -3%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις των Προοπτικών, της τάξης των 10 και 4 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Γεωργίας αντίστοιχα. Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων εξασθενούν σε τέσσερις τομείς. Οι εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών αναφέρουν μείωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές του τομέα Δημοσίου & Κοινωνικών Υπηρεσιών μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές ενισχύονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες σε δύο κλάδους – τον κλάδο Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και τον κλάδο του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) – καταγράφουν σημαντικές βελτιώσεις, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων. Τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στον κλάδο Μεταφορών & Επικοινωνιών, και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Μεταποίησης. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών του κλάδου της Γεωργίας καταγράφουν μείωση των Προοπτικών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν συγκρατημένα αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +9%. Παράλληλα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει στάσιμη, με Προοπτικές της τάξης του 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, αλλά παραμένουν αμετάβλητες στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σύγκριση με το Β΄ Τρίμηνο του 2013 οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων. Οι Προοπτικές για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής βελτιώνονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αύξηση της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία Έρευνα της Manpower για τη σφυγμομέτρηση των προσδοκιών προσλήψεων των εργοδοτών κατά το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2014. Η Έρευνα για το Β’ Τρίμηνο του έτους δείχνει ότι το αρνητικό οικονομικό κλίμα σε πολλές αγορές εργασίας φαίνεται να βελτιώνεται, καθώς καταγράφονται πολυάριθμες ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας από τους εργοδότες. Η απασχόληση αναμένεται να κινηθεί ανοδικά σε 38 από τις 42 χώρες, με τους εργοδότες τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ισπανία να καταγράφουν τις πρώτες θετικές προβλέψεις προσλήψεων από το 2008. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό θετικών σχεδίων προσλήψεων από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων παγκοσμίως καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ινδία, την Ταϊβάν, τη Νέα Ζηλανδία, την Τουρκία και την Κόστα Ρίκα. Αντίθετα, οι πιο αδύναμες – και μόνες αρνητικές – προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο προέρχονται από τους εργοδότες στην Ιταλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Γαλλία, όπου οι Προοπτικές αποκτούν αρνητικό πρόσημο για δεύτερη φορά κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024