Ομάδες υποστήριξης για την γονεϊκή ισότητα μετά το διαζύγιο
Ο μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΓΟΝ.ΙΣ (Γονεϊκή Ισότητα για τα Δικαιώματα του Παιδιού) ανακοινώνει την έναρξη υποστηρικτικών ομάδων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.
Ο μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΓΟΝ.ΙΣ (Γονεϊκή Ισότητα για τα Δικαιώματα του Παιδιού) ανακοινώνει την έναρξη υποστηρικτικών ομάδων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.
Το διαζύγιο είναι μια απώλεια, πεθαίνει μια σχέση και διαλύεται μια οικογένεια με τη μορφή που είχε. Αυτό το κάνει τρομακτικά επώδυνο για όλους όσοι εμπλέκονται. Επιπλέον, οι γονείς βρίσκονται στην πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να συνεργαστούν στην πολύπλοκη ιδιότητα του γονιού, με έναν άνθρωπο με τον οποίο είτε έχουν πάψει να είναι σύντροφοι είτε έχουν προβλήματα στη σχέση μαζί του.
Οι σημερινοί γονείς συχνά νοιώθουν μόνοι και αβοήθητοι, και στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν καλύτερα τα παιδιά τους αναζητούν τρόπους για να «μάθουν» πώς να ανταποκρίνονται καλύτερα στο δύσκολο και σύνθετο ρόλο τους, ο οποίος δεν στηρίζεται μόνο στην έμφυτη γνώση, στο ένστικτο και στην αγάπη.
Αν λοιπόν ένας γονιός χρειάζεται ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξη στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του γονιού, τι να πούμε για εκείνους που καλούνται να λειτουργήσουν ως γονείς ενώ βιώνουν τον κυκεώνα συναισθημάτων που προκαλούνται σε μια μεγάλη απώλεια όπως το διαζύγιο ή/και από τις δυσκολίες στη σχέση με το σύντροφό τους.
Οι ομάδες συμβουλευτικής για τη γονεϊκή ισότητα απευθύνονται σε γονείς που πιστεύουν ότι για την αρμονική και ολοκληρωμένη ανατροφή του παιδιού είναι απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση (εντός ή εκτός γάμου, ή από ελεύθερη ένωση), και αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν ισότιμα με τον άλλο γονέα των παιδιών τους, έτσι ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και με τους δύο γονείς τους και σε ένα περιβάλλον αγάπης, αποδοχής, κατανόησης και συνεργασίας και όχι σ’ ένα πεδίο μάχης ή ψυχρού πολέμου.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων όμως, είναι απαραίτητο πρώτα να γίνουν έργα υποδομής, να τεθούν οι βάσεις προσωπικής ανάπτυξης του ενός τουλάχιστον από τους δύο γονείς.
Με το παραπάνω σκεπτικό, η θεματολογία των ομάδων συμβουλευτικής για τη γονεϊκή ισότητα διαμορφώνεται ως εξής:
- Δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείριση διαφωνιών και συγκρούσεων: Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και επικοινωνήσουν καλύτερα με τα παιδιά τους αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στην ανατροφή τους.
- Προσωπική ανάπτυξη: Για να κατανοήσουμε και να επικοινωνήσουμε όμως με τους άλλους, είναι προϋπόθεση η απόκτηση αυτογνωσίας και κατανόησης του εαυτού μας.
- Μοίρασμα εμπειριών και προβληματισμών με άλλους γονείς: η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση συμβάλει στην κατανόηση, αποδοχή και επικοινωνία με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας!
- Ενημέρωση, βιωματική μάθηση: όσοι συμμετάσχουν θα αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς και σημαντικές βιωματικές εμπειρίες μέσα από τη διεργασία των ομάδων και τη συζήτηση.
Μέσα από τη βιωματική εμπειρία της ομάδας, οι γονείς μοιράζονται τα προβλήματα και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να επεξεργάζονται τα συναισθήματα τους καθώς και τις ανάγκες όλων και έτσι και έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν συνθήκες συνεργασίας και ισοτιμίες όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι αντλούν κατά κύριο λόγο χαρά και ικανοποίηση, και όχι μοναξιά, πόνο, συγκρούσεις και αποξένωση.
Επί μέρους θέματα θα αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των συμμετεχόντων.
Οι ομάδες υποστήριξης για την γονεϊκή ισότητα πραγματοποιούνται δωρεάν στα πλαίσια του μη επιχορηγούμενου (κατ’ επιλογή) μη κυβερνητικού οργανισμού ΓΟΝΙ.Σ, για τα δικαιώματα του παιδιού και την ανατροφή του και από τους δύο γονείς.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Σύλλογο ΓΟΝ.ΙΣ. (Αιόλου 102 , 3ος Όροφος , Ομόνοια, ΑΘΗΝΑ, 2103251850 – 6972755552 [email protected]
www.gonis.org.gr)
health.in.gr
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυριάκι Βοιωτίας – Επιχειρούν τρία ελικόπτερα
- Κρήτη: Συνελήφθη 37χρονος για ξυλοδαρμό της συζύγου του μπροστά στο 3χρονο παιδί τους
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442