Επίτροπος Απασχόλησης: «Πράσινα» και «λευκά» τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Τα «πράσινα» επαγγέλματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τα «λευκά» που αφορούν το χώρο της υγείας, καθώς και όσα σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα έχουν ζήτηση τα προσεχή χρόνια δήλωσε ο Επίτροπος Λ. Αντορ. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο των μέτρων της Κομισιόν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν οι νέοι σε αυτά τα επαγγέλματα.
Τα «πράσινα» επαγγέλματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα «λευκά» επαγγέλματα που αφορούν το χώρο της υγείας, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα έχουν μέλλον και ζήτηση τα προσεχή χρόνια ζήτηση στην αγορά εργασίας, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λάζλο Αντορ, κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο επίτροπος γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν οι νέοι σε εκείνα τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον.
Προς την κατεύθυνση αυτή χρήσιμες θα είναι οι επισημάνσεις του Cedefop, ενός ευρωπαϊκού, όπως είπε, θεσμού για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, ο οποίος θα εξειδικεύσει τις θέσεις του εν όψει του σχετικού πλαισίου που θα διαμορφώσει η Επιτροπή.
Ο κ. Αντορ, ο οποίος θα έχει συνεργασία με εκπροσώπους του Cedefop στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή προσπαθεί να προωθήσει συγκεκριμένο σχέδιο μέσω του οποίου οι νέοι θα μπορούν μέσα σε τέσσερις μήνες είτε να βρουν εργασία είτε να ενταχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα κατάρτισης για να μπορέσουν να απασχοληθούν.
Παράλληλα προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα οποία θα διατεθούν σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία απασχόλησης κάθε χώρας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε τους εκπροσώπους των πόλεων και των περιφερειών στην Ελλάδα να συνεργαστούν με το υπουργείο Εργασίας για την εξειδίκευση των παραπάνω σχεδίων.
Στο 60% η ανεργία των νέων στη Θεσσαλονίκη
Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τρόποι αξιοποίησης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τη βόρεια Ελλάδα με ποσοστά ανεργίας στον γενικό πληθυσμό της τάξης του 30% και στους νέους της τάξης του 60%.
«Πλέον θα έχουμε 137 εκατ. ευρώ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καταπολέμηση της φτώχειας. Θέλουμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα απασχόλησης όπου πάλι οι πόροι θα βρίσκονται στο υπουργείο Απασχόλησης» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ετοιμάζει σχέδιο και πολιτικές για την επόμενη πενταετία.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Περιφέρειας Τζελίνα Μακραντωνάκη γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ετοιμάζει πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε τουριστικά επαγγέλματα το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση το πρότυπο του γερμανικού δυαδικού συστήματος και θα προβλέπει την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και θα οδηγεί στην απόκτηση διπλώματος που θα δίνει την δυνατότητα στους κατόχους του να απασχοληθούν και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα προγράμματα έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα και την Κρήτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στο δρόμο προς το ψηφιακό ευρώ – Τι θα αλλάξει στις συναλλαγές
- Στο WNBA η Μαριέλλα Φασούλα: Υπέγραψε rookie συμβόλαιο με τις Γκόλντεν Στέιτ Βάλκιρις
- Άγχος με το «καλημέρα»; Δέκα τρόποι που μπορούν να δώσουν τη λύση
- Αρτέμιδα: «Έβαλε πρώτη και έφυγε, δεν σταμάτησε πουθενά» λέει ο 18χρονος που τραυματίστηκε στο τροχαίο
- Μυθική στιγμή: Διαιτητής είχε ξεχάσει τις κάρτες και το κατάλαβε μετά το πρώτο 20λεπτο! (vid)
- Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα ξεκινήσει στις 5μμ, λέει ο Τραμπ – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
- MAD VMA 2026: Ξεκίνησε η προπώληση για το απόλυτο μουσικό event του καλοκαιριού
- Τέλος ο Ντοκ Ρίβερς από τους Μπακς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442