Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση του Ελληνικού εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς του «τοπόσημο των αγώνων των κινημάτων πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου». Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εκτροφείο σκανδάλων» του ΤΑΙΠΕΔ και προειδοποίησε ότι «τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «προσπαθεί να υπονομεύσει την έξοδο της χώρας από την κρίση, απειλώντας επενδυτές και αδιαφορώντας για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας» και συμπλήρωσε: «Δεν θα αφήσουμε το Ελληνικό να γίνει η κομματική του χωματερή».

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι «όλες οι συμβάσεις, όλες οι παραχωρήσεις δημόσιου πλούτου, θα επανελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα και ως προς τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές που σύντομα θα δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ας το έχουν όλοι αυτό καλά στο μυαλό τους», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «όπου η νέα Βουλή θα κρίνει, ότι το δημόσιο συμφέρον δεν διασφαλίζεται, δε θα διστάσουμε να ακυρώσουμε ή να αναθεωρήσουμε συμβάσεις και ειλημμένες αποφάσεις. Και κάτι ακόμα: Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί. Όσοι με πράξεις ή παραλήψεις έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, θα κριθούν από τη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους».

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο Ελληνικό όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι: Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτός που υπερασπίζεται την ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτός που προωθεί την Fast track εκποίηση. Αυτός που υπερασπίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους ελεύθερους χώρους, τη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, τη προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου και αυτός που στόχο έχει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα θύλακα τζόγου, τσιμέντου και πλούτου για τους λίγους.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο από μόνο του. Ένα εκτροφείο σκανδάλων. Και είναι πρωτοφανές σε μια ευνομούμενη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και να αρνούνται να τα προσκομίσουν». Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, πρόσθεσε, «μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ελληνικό δεν είναι ένα πολεοδομικό, πόσο δε μάλλον οικονομικό πρότζεκτ, είπε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι για το κόμμα του, «το Ελληνικό, είναι κομμάτι της συλλογικής μας αγωνιστικής συνείδησης. Είναι το τοπόσημο των αγώνων των κινημάτων πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου».

Επίσης ο κ. Τσίπρας επανέφερε το σχέδιο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Ελληνικό επισημαίνοντας ότι είναι μια πρόταση «τεκμηριωμένη και κοστολογημένη που αποτρέπει την καταστροφή ενός ευλογημένου τόπου, του αττικού τοπίου».

Ρένα Δούρου: Σκάνδαλο, έγκλημα, τερατούργημα

Οικονομικό σκάνδαλο, περιβαλλοντικό έγκλημα και πολεοδομικό τερατούργημα χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη επένδυση στο Ελληνικό η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργυρούπολη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με μια σειρά νομικές ρυθμίσεις προσπαθούν να «δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης».

Όπως εξήγησε η κ. Δούρου, η επένδυση συνιστά οικονομικό σκάνδαλο διότι «ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής, στην πραγματικότητα δωρίζεται, το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης».

Περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράττεται, σημείωσε η υποψήφια περιφερειάρχης, διότι ετοιμάζεται η τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του Ελληνικού, αφού δεν διασφαλίζεται ότι τα 2.000 στρέμματα θα γίνουν δημόσιο πάρκο υψηλού πρασίνου.

Επίσης, χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο έργο πολεοδομικό τερατούργημα, διότι ο ανάδοχος θα μπορεί να κατασκευάσει υποδομές στο 30% της παραλιακής ζώνης ή του πρώην αεροδρομίου, αφήνοντας την υπόλοιπη έκταση αναξιοποίητη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας