Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβιβασμός 3,6 δισ. ευρώ μεταξύ Αργεντινής και Repsol

Συμβιβασμός 3,6 δισ. ευρώ μεταξύ Αργεντινής και Repsol

Η Αργεντινή και η ισπανική Repsol κατέληξαν σε συμβιβασμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, κλείνοντας μία διαμάχη δύο χρόνων που είχε ρίξει βαριά την σκιά της και στις σχέσεις του Μπουένος Άιρες με τη Μαδρίτη. Ο συμβιβασμός, που τελεί ακόμη υπό την έγκριση των μετόχων και της αργεντινικού Κογκρέσου, ανοίγει το δρόμο για πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας.

Η Αργεντινή και η ισπανική Repsol κατέληξαν σε συμβιβασμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, κλείνοντας μία διαμάχη δύο χρόνων που είχε ρίξει βαριά την σκιά της και στις σχέσεις του Μπουένος Άιρες με τη Μαδρίτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ισπανικής εταιρείας ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία τώρα πρέπει να πάρει την έγκριση των μετόχων της Repsol και του Κογκρέσου της Αργεντινής. Το Μπουένος Άιρες ευελπιστεί πως ο συμβιβασμός θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας.

Η μάχη, που είχε οδηγήσει σε αντίποινα από τη Μαδρίτη, είχε ξεκινήσει το 2012, όταν το Μπουένος Άιρες πήρε υπό τον έλεγχό του το 51% της YPF και άφησε μόνο ένα μικρό ποσοστό στην Repsol, που ήλεγχε μέχρι τότε την εταιρεία.

Η Repsol είχε στραφεί δικαστικά εναντίον της Αργεντινής, ζητώντας 7,6 δισ. ευρώ. Με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, στο οποίο σύμφωνα με τον διεθνή οικονομικό Τύπο «πίεσε» και η ισπανική κυβέρνηση, η Αργεντινή θα αποζημιώσει την εταιρεία με 3,6 δισ. ευρώ σε ομόλογα Αργεντινής.

Η συμφωνία θα θεωρείται πως έχει τηρηθεί, όπως τονίζει το Reuters, όταν η Repsol έχει ανακτήσει αυτό το ποσό και όχι απλώς όταν της διαβιβαστούν τα ομόλογα -ακόμη δηλαδή και σε περίπτωση που το Μπουένος Άιρες προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Αντιστρόφως, εάν η Repsol -που θα έχει την επιλογή να διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι την ωρίμανσή τους ή να τα πουλήσει- αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση των ομολόγων, η διαφορά θα επιστραφεί στο Μπουένος Άιρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024