Δυστοκία για νέα κυβέρνηση στο Κίεβο – Ανησυχία για «σημάδια απόσχισης»
Μέχρι την Πέμπτη παρατείνει το Κίεβο τη διαδικασία για σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο μεταβατικός πρόεδρος θα συναντηθεί με ηγεσίες σωμάτων ασφαλείας για να συζητήσει «επικίνδυνα σημάδια απόσχισης σε ορισμένες περιοχές». Η Κ.Άστον καλεί σε κυβέρνηση που «συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές» και ζητά ισχυρό μήνυμα υπέρ της «ακεραιότητας της χώρας», λέγοντας πως η ΕΕ «καταλαβαίνει τους ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία».
Spotlight
-
Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αντιπροσφυγική στροφή της Γερμανίας – Ο παράγοντας Ερντογάν
-
Θεαματικές λύσεις στο λέμφωμα δίνουν οι καινοτόμες θεραπείες
-
Σπυρίδων Μαρινάτος: When shall we look upon his like again?
-
Ξεσπά η γιαγιά της Πολυζωγοπούλου για τον Λύτρα: «Πώς πήρε αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορώ να καταλάβω»
Μέχρι την Πέμπτη, για άλλες δύο ημέρες, παρατείνει το Κίεβο τη διαδικασία για σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. Παράλληλα, ανέφερε πως πρόκειται να συναντηθεί με ηγεσίες σωμάτων ασφαλείας για να συζητήσει «επικίνδυνα σημάδια απόσχισης σε ορισμένες περιοχές».
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον καλεί σε σχηματισμό κυβέρνησης που «συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές» και ζήτησε να σταλεί ισχυρό μήνυμα υπέρ της «ακεραιότητας της χώρας».
Στο Κίεβο, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για το κυβερνητικό σχήμα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου κινούνται παράλληλα με τις συναντήσεις με τους ξένους αξιωματούχους. Εκτός από τις επαφές με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα την Τρίτη, άμεσα αναμένεται και ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.
Οι διπλωματικοί τόνοι με τη Ρωσία παραμένουν υψηλοί: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε, απευθυνόμενος στην ΕΕ, πως «είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική η προσπάθεια να επιβληθεί στην Ουκρανία ένα δίλημμα «είστε είτε μαζί μας είτε εναντίον μας»», σε κοινή συνέντευξη Τύπου του με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας είπε μιλώντας στη Βουλή πως «η ψηφοφορία για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να γίνει την Πέμπτη». Μέχρι τώρα, στόχος ήταν το νέο κυβερνητικό σχήμα να ήταν έτοιμο για τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης.
Ο Τουρτσίνοφ ανέφερε επίσης πως την Τρίτη θα συναντηθεί με σώματα ασφαλείας για να συζητήσει επικίνδυνα σημάδια απόσχισης» σε ορισμένες περιοχές μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.
Δεν επεκτάθηκε περισσότερο, αλλά οι αναφορές του έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες για τις ρωσόφωνες ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας.
Ενδεικτικά, μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας αξιωματούχοι από την περιφέρεια είχαν διαμηνύσει το Σάββατο σε συνάντησή τους πως δεν θα αναγνώριζαν πλέον τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου. Το Σαββατοκύριακο είχαν γίνει συγκεντρώσεις στη Σεβαστούπολη (όπου ο ρωσικός στόλος έχει ναυτική βάση) ενώ είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων διαδηλώσεων στην Κριμαία.
ΕΕ: «Καταλαβαίνουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία»
Σε νέες δηλώσεις της από το Κίεβο το μεσημέρι της Τρίτης, η Κάθριν Άστον υπογράμμισε πως μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς η Ουκρανία πρέπει να «σχηματίσει κυβέρνηση που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές».
«Βρισκόμαστε στην Ουκρανία για να προσφέρουμε την ισχυρή μας στήριξη, να την βοηθήοσυμε να παραμείνει δυνατή και να προχωρήσει με όποιον τρόπο επιλέξει» είπε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Όσον αφορά τις οικονομικές ανάγκες του Κιέβου, η Άστον είπε πως το ΔΝΤ θα κάνει «τη δική του, ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης».
Η Άστον ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες «γνωρίζουν και καταλαβαίνουν τους ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία», καλώντας να σταλεί «ισχυρό μήνυμα για την ακεραιότητα» της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις