Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Ουγκάντας να υπογράψει τον νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν τις διμερείς σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας, ανάμεσά τους και τα προγράμματα βοήθειας που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του AIDS.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Ουγκάντας να υπογράψει τον νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν τις διμερείς σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας, ανάμεσά τους και τα προγράμματα βοήθειας που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του AIDS.

«Τώρα που ο νόμος επικυρώθηκε, αρχίζουμε μια εσωτερική διαδικασία αναθεώρησης των σχέσεών μας με την κυβέρνηση της Ουγκάντας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι διαστάσεις της δέσμευσής μας, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων βοηθείας, συνάδουν με τις πολιτικές μας και τις αρχές μας εναντίον των διακρίσεων κι αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε ανακοίνωσή του.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε σε υψηλούς τόνους τον Μουσέβενι για την επικύρωση του νομοσχεδίου, που αποκάλεσε οπισθοδρομικό.

«Αντί να σταθεί στην πλευρά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες, σήμερα, κατά λυπηρό τρόπο, ο πρόεδρος της Ουγκάντας ανάγκασε τη χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω υπογράφοντας κι επικυρώνοντας έτσι ένα νέο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρεται εάν θα ανασταλεί μέρος της βοήθειας προς την Ουγκάντα, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Ο Κάρνεϊ επισήμανε ότι ο νόμος αποτελεί ύβρη για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων και ότι κάθε άλλο παρά αντανακλά τη δέσμευση της χώρας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ουγκάντας.

«Όπως είπε ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα, αυτό το νομοθέτημα δεν αποτελεί μόνο μία προσβολή και ένα κίνδυνο για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα, δεν αντανακλά τη δέσμευση της χώρας (να προστατεύσει) τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, περιλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνονται στη μάχη για την καταπολέμηση του ιού HIV και του AIDS» προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε την κυβέρνηση της Ουγκάντας να ακυρώσει αυτόν τον αποτροπιαστικό νόμο και να προωθούμε την προάσπιση των οικουμενικών δικαιωμάτων των LGBT (σ.σ. Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διαφυλικοί) στην Ουγκάντα και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, υπογράμμισε ότι η επικύρωση του νόμου που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία από τον πρόεδρο της Ουγκάντας σηματοδοτεί μία «θλιβερή ημέρα» για την χώρα αυτή της Αφρικής και ολόκληρη την υφήλιο.

«Κανένας δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις, ή να τιμωρείται για αυτό που είναι ή για αυτόν που αγαπά» υπογράμμισε η Ράις σε μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κατακραυγή και στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Ολλανδία αποφάσισε να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς την Ουγκάντα.

Η Ολλανδία, η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου (2001), ανέστειλε την καταβολή της ετήσιας βοήθειας ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος της Ουγκάντας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον το δικαστικό σύστημα πρέπει να εφαρμόσει αυτό το είδος νομοθεσίας, εμείς δεν επιθυμούμε να συνεργαστούμε (μαζί του)» είπε η Λιλιάνε Πλούμεν, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Αναπτυξιακής Βοήθειας, σε δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας NOS.

Η αρωγή της Ολλανδίας για τη στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων στην Ουγκάντα, περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, δεν επηρεάζεται από την απόφαση αυτή, αφού η χώρα τόνισε ότι δεν επιθυμεί να «τιμωρήσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και τους ομοφυλόφιλους της Ουγκάντας».

Η Ολλανδία πρόκειται να προτείνει στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ουγκάντας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξήγησε η υπουργός.

Το Βέλγιο «καταδίκασε σθεναρά» το νόμο ο οποίος υπεγράφη σήμερα από τον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο, δηλώνοντας ότι είναι «σοκαρισμένος».

«Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για τα δικαιώματα των Λεσβιών, των Ομοφυλοφίλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων. Έχω υποστεί σοκ από το νόμο κατά των ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα» έγραψε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντι Ρούπο.

Από την δική της πλευρά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, υπενθύμισε στην Ουγκάντα «τις δεσμευτικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Αυτός ο νόμος επισημοποιεί τις διακρίσεις και προφανώς ενθαρρύνει την παρενόχληση και τη βία εναντίον των προσώπων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού» εκτίμησε η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι ανακατευθύνει περίπου 6,3 εκατομμύρια βοήθειας προς τις κυβερνητικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Νορβηγία, που αποτελεί για την Ουγκάντα έναν από τους βασικούς χορηγούς αναπτυξιακής βοήθειας, απέσυρε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ από την ετήσια αρωγή της, ενώ αύξησε τη βοήθειά της προς τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας είπε, νωρίτερα, σε συνέντευξή του ότι οι δωρητές που δεν θέλουν να βοηθήσουν την χώρα του μπορούν να «κρατήσουν τη βοήθειά τους».

«Οι ξένοι δεν μπορούν να μας δίνουν εντολές. Αυτή είναι η δική μας χώρα», είπε υπογράφοντας το επίμαχο νομοθέτημα. «Συμβουλεύω τους φίλους μας στη Δύση να μην δημιουργήσουν (για αυτό το θέμα) πρόβλημα» καθώς «κι εκείνοι έχουν να χάσουν πολλά».

«Το να επιβάλλουμε κοινωνικές αξίες […] είναι κοινωνικός ιμπεριαλισμός. Τώρα μας λέτε ότι εμείς πρέπει να ζήσουμε όπως εσείς. Καθόλου!» συνέχισε ο Μουσέβενι κατηγορώντας «δυτικές ομάδες ότι στρατολογούν (μελλοντικούς) ομοφυλόφιλους στα σχολεία».

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1986 και αυτοπροβάλλεται ως ένας ευσεβής ευαγγελιστής χριστιανός, καταδίκασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «δυτικές» πρακτικές και ειδικά το «στοματικό σεξ». «Το στόμα χρησιμεύει για να τρώμε, δεν έχει φτιαχτεί για το σεξ», είπε, υποστηρίζοντας ότι το στοματικό σεξ μπορεί οδηγήσει στη μεταφορά… «σκουληκιών στο στομάχι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr