Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεοχάρης: Τήρηση βιβλίων από αγρότες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ

Θεοχάρης: Τήρηση βιβλίων από αγρότες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ

Να τηρούν στοιχεία υποχρεούνται από 1.1.2014 οι αγρότες που πέρυσι είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρης. Τι προβλέπει η απόφαση και σε ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται οι αγρότες.

Να τηρούν στοιχεία υποχρεούνται από 1.1.2014 οι αγρότες που πέρυσι είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Ειδικότερα ο κ. Θεοχάρης υπέγραψε την απόφαση για τον τρόπο προσδιορισμού τού ακαθάριστου εισοδήματος των αγροτών, με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα.

Αναλυτικά, βάσει της απόφασης απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).

Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Οι αγρότες, που πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση, ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Όπως διευκρινίζεται, στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προηγούμενης από αυτήν διαχειριστικής περιόδου.

Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο (5.000 ευρώ και άνω).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024