Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές σε μια Ουκρανία που «βράζει»

Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές σε μια Ουκρανία που «βράζει»

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στην Ουκρανία, η οποία μετρά τουλάχιστον 26 νεκρούς από τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν στην καρδιά του Κιέβου. Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές και παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις. Διαδηλωτές κατέλαβαν το ταχυδρομείο του Κιέβου. Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων αντικατέστησε ο Γιανούκοβιτς. «Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση ξεκινά η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, κατηγορώντας διαδηλωτές ότι άρπαξαν εκατοντάδες όπλα και πυρομαχικά.

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στην Ουκρανία, η οποία μετρά τουλάχιστον 26 νεκρούς από τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν στην καρδιά του Κιέβου.

Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές και παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Διαδηλωτές κατέλαβαν το ταχυδρομείο του Κιέβου.

Μετά από κάποιες ώρες σχετικής ηρεμίας, συμπλοκές ξέσπασαν και πάλι το μεσημέρι της Τετάρτης με εκατοντάδες αστυνομικούς που να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να κάνουν χρήση κανονιών νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι διαδηλωτές με πέτρες προσπάθησαν να κερδίσουν έδαφος, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου που έχει γίνει η καρδιά και το σύμβολο των διαδηλώσεων.

Οι φωτιές στην πλατεία Ανεξαρτησίας έκαιγαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κτίριο συνδικάτου που οι διοργανωτές των διαδηλώσεων χρησιμοποιούσαν ως αρχηγείο κάηκε την Τρίτη. Το απόγευμα της Τετάρτης οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον έλεγχο του κεντρικού κτιρίου του ταχυδρομείου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Πάντως, στη διάρκεια της κρίσης, ο στρατηγός Ζαμάνα είχε αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων αντικατέστησε ο Γιανούκοβιτς. Ο Ουκρανός πρόεδρος διόρισε τον Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον Βολοντίμιρ Ζαμάνα, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο ριζοσπαστικές οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων.

«Οι εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες απειλούν με τις ενέργειές τους τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία, η οποία κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι άρπαξε εκατοντάδες όπλα από τα γραφεία της.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά «έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών» από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες».

«Σε πολλές περιοχές της χώρας δημοτικά κτίρια, γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, της κρατικής ασφάλειας και της γενικής εισαγγελίας, μονάδες και αποθήκες του στρατού» έχουν καταληφθεί, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Αλεξάντρ Γιακιμένκο.

«Δικαστήρια πυρπολούνται, οι βάνδαλοι καταστρέφουν ιδιωτικά διαμερίσματα, σκοτώνουν φιλειρηνικούς πολίτες» υποστήριξε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ το οποίο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών 59 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα για τα επεισόδια στην καρδιά του Κιέβου.

Το BBC μεταδίδει ότι 263 διαδηλωτές και 342 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.

Η ένταση έχει επεκταθεί ξανά και σε άλλες πόλεις, με τις συγκρούσεις να είναι πιο έντονες στο Λβιβ. Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικά κτίρια, πετάγοντας από τα παράθυρα έπιπλα, φακέλους και υπολογιστές.

Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη».

Μετά το ναυάγιο της νυχτερινής συνάντησης προέδρου και αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar B.Κλίτσκο δήλωσε πρόθυμος το μεσημέρι της Τετάρτης να αποδεχθεί νέα πρόσκληση του Γιανούκοβιτς με τον όρο να αποσυρθεί η αστυνομία από τους δρόμους.

Η ΕΕ παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Εκτάκτως συνεδριάζουν αύριο Πέμπτη (15:00 ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στο κλίμα εμφυλίου που επικρατεί στην Ουκρανία, ενώ πιθανότητα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κυρώσεων.


    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

    Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 25 Απριλίου 2024