Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δερματικό βακτήριο που προκαλεί ακμή μεταπηδά από τον άνθρωπο στα φυτά

Δερματικό βακτήριο που προκαλεί ακμή μεταπηδά από τον άνθρωπο στα φυτά

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που αντί να μεταφέρεται από τα ζώα ή τα φυτά στους ανθρώπους, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, από τον άνθρωπο μεταπήδησε στα αμπέλια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Biology and Evolution.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που αντί να μεταφέρεται από τα ζώα ή τα φυτά στους ανθρώπους, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, από τον άνθρωπο μεταπήδησε στα αμπέλια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Biology and Evolution.

Λόγω αυτής της ιδιομορφίας, οι επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας «Fondazione Edmund Mach», με επικεφαλής τον Δρ Αντρέα Καμπιζάνο, ονόμασαν το βακτήριο Propionibacterium acnes χαϊδευτικά «Φρανκ Ζάππα» αφού και ο διάσημος ιταλο-αμερικανός μουσικός φημιζόταν για την ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του.

Το βακτήριο Propionibacterium acnes μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ευθύνεται για την εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο, αλλά η ιταλική μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει την περίπτωση μετάδοσης μικροοργανισμού από τον άνθρωπο στα φυτά.

«Ποτέ έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί ότι ένα ανθρώπινο βακτήριο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα φυτικό κύτταρο. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο και τελικά δίνει απάντηση στο ερώτημα που υπήρχε, αν αυτό ήταν όντως δυνατό», σημειώνει ο Δρ Καμπιζάνο.

«Αυτό το βακτήριο είναι τόσο αντισυμβατικό στη συμπεριφορά του και η νέα ‘κατοικία’ του είναι τόσο απρόσμενη, που σκεφτήκαμε τον Φρανκ Ζάππα. Στην πραγματικότητα, όταν το ανακαλύψαμε, παίζαμε και οι δύο ένα άλμπουμ του Ζάππα στα αυτοκίνητά μας. Το γεγονός ότι το βακτήριο ήταν τόσο ασυνήθιστο, μας έκανε να σκεφτούμε κάποιον εξίσου ασυνήθιστο και εκλεκτικό όπως ο Φρανκ Ζάππα. Θέλαμε να τον τιμήσουμε στην 20ή επέτειο του θανάτου του,» εξηγούν ο ιταλός ερευνητής και ο συνεργάτης του Δρ Ομάρ Ρότα-Σταμπέλι.

Το βακτήριο ανακαλύφθηκε μετά από γονιδιακή ανάλυση δειγμάτων φυτών που ελήφθησαν από διάφορες περιοχές με αμπέλια στη βορειοανατολική Ιταλία. Το βακτήριο, που κανονικά αποικίζει τα πρόσωπα των εφήβων, κατάφερε με κάποιο τρόπο να μετακομίσει στα φυτά και να προσαρμοστεί σε αυτά. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ίδιο βακτήριο να έχει μεταπηδήσει και σε άλλα φυτά, όπως επίσης να υπάρχουν και άλλα -άγνωστα μέχρι σήμερα- φυτικά βακτήρια που να έχουν ανθρώπινη προέλευση.

Η εξελικτική ανάλυση έδειξε ότι το βακτήριο εμφανίστηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια, μια εποχή που εκτιμάται ότι έγιναν οι πρώτες καλλιέργειες αμπελιών από τους γεωργούς. Η στενή επαφή των προϊστορικών καλλιεργητών με τα φυτά -για το μπόλιασμα και κλάδεμα των αμπελιών- είναι πιθανό ότι επέτρεψε στο βακτήριο, πηδώντας από το ανθρώπινο δέρμα, να βρει νέα «στέγη».

Ο συγκεκριμένος τύπος του βακτηρίου P. acnes έχει πια προσαρμοστεί τελείως στα φυτά και δεν μπορεί να επιστρέψει στους ανθρώπους. Επιπλέον, τα αμπέλια που έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο, είναι απολύτως υγιή, ενώ δεν αποκλείεται να ωφελούνται κιόλας από την παρουσία του, σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024