Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ματέο Ρέντσι ένα βήμα πριν την εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο Ματέο Ρέντσι ένα βήμα πριν την εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, αναμένεται να λάβει την Κυριακή ή τη Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τα κόμματα. Στήριξη στον Ρέντσι εξέφρασε η Επιλογή Πολιτών, όρους θέτει η Νέα Κεντροδεξιά του Αλφάνο. Εάν ο 39χρονος Ρέντσι σχηματίσει κυβέρνηση και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο Σώματα της Βουλής, θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, αναμένεται να λάβει την Κυριακή ή τη Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την εσωκομματική ανταρσία που οδήγησε τον Ενρίκο Λέτα στην παραίτηση.

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τα κόμματα, τη στήριξή του εξέφρασε η Επιλογή Πολιτών, όρους θέτει η Νέα Κεντροδεξιά του Αλφάνο.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν με τον ταχύτερο, δυνατό ρυθμό, για να δοθεί χρόνος σε όποιον θα πρέπει να αναλάβει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης».

Ο Ναπολιτάνο δεν αναμένεται να δώσει πριν από την Κυριακή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρέντσι.

«Το κόμμα μας θα διαθέσει όλη του την πολιτική ισχύ για μια κυβέρνηση που να διαρκέσει μέχρι το 2018, με κύριους στόχους τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του εκλογικού νόμου», τόνισε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

Την υποψηφιότητα του Ρέντσι στήριξε ανεπιφύλακτα η κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς (NcD), Αντζελίνο Αλφάνο, έθεσε συγκεκριμένους όρους: «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι το μεγάλο και σημαντικό, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέα κυβέρνηση μέσα σε 24 ώρες. Δεν θα στηρίξουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να κλείνει προς την Αριστερά» δήλωσε ο Αλφάνο.

Ο Ρέντσι θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με τον Αντζελίνο Αλφάνο, καθώς η στήριξη του NcD είναι απαραίτητη για να διατηρήσει το Δημοκρατικό Κόμμα την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο Αλφάνο έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα ζητήσει διαβεβαιώσεις σε τομείς όπως η φορολογική πολιτική, οι θέσεις εργασίας, η οικογενειακή πολιτική.

Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι ο Ρέντσι, θα χρειασθεί μάλλον περισσότερο χρόνο από ότι προβλεπόταν αρχικά, για την ακριβή σύνθεση της λίστας των υπουργών του.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά εγκατέλειψαν τις συνομιλίες, αποκηρύσσοντάς τες ως κενό τελετουργικό, του οποίου το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις με τον Ναπολιτάνο και υποσχέθηκε ότι η Forza Italia θα είναι μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί. «Θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές. Παράλληλα, ζητάμε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη» τόνισε ο Σ.Μπερλουσκόνι.

Ο Καβαλιέρε δήλωσε, πάντως, ότι ανησυχεί από την «αδιαφανή» ανάληψη εξουσίας από τον Ρέντσι και δήλωσε ότι του προκαλεί έκπληξη το γεγονός «ότι προτείνεται νέα κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει το σχετικό πρόγραμμα».

Ο 39χρονος Ρέντσι υπόσχεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να κυβερνήσει στην ταραγμένη πολιτικά χώρα μέχρι το 2018.

Εάν καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην 163ετή ιστορία της χώρας, νεότερος κατά δύο μήνες και από τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Αφού ορίσει τη νέα κυβέρνηση, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να ζητήσει και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο Σώματα της Βουλής.

Εάν τα καταφέρει θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός στη σειρά που θα ορκιστεί χωρίς να έχει περάσει από τη διαδικασία των εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024