Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερωτηματικά ΣΥΡΙΖΑ για το πλεόνασμα, αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική

Ερωτηματικά ΣΥΡΙΖΑ για το πλεόνασμα, αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική

Αμφιβολίες για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που επικαλείται η κυβέρνηση, καθώς και συνολική αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τους χειρισμούς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη η αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειάζεται τα μνημόνια «προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης».

Αμφιβολίες για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που επικαλείται η κυβέρνηση, καθώς και συνολική αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τους χειρισμούς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε ανεπίσημο σημείωμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα «μαύρο κουτί», καθώς, όπως αναφέρει, «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (π.χ. φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014).

«Η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της Eurostat και της Κομισιόν. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωση της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμεύονταν» προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος από κυβερνητικής πλευράς, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, εκτιμώντας ότι επιχειρεί «να περιορίσει την εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές.»

«Προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, «όχι άλλα μέτρα», «όχι άλλο δάνειο». Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά» αναφέρει.

Όποιο κι αν είναι, όμως, το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για αυτό για τέσσερις λόγους: Ότι το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (α) βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού, (β) στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας, (γ) δεν είναι διατηρήσιμο (δ) δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια.

«Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από φέτος θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σιγά – σιγά οι αδικίες. Η πραγματικότητα είναι ότι για να επιτευχθούν τα όλο και μεγαλύτερα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων θα πρέπει να συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας και να εντείνονται οι προσπάθειες των Ελλήνων».

Επιπλέον, προσθέτει ότι αν επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές «θα γίνει με επιτόκιο πολύ μεγάλο που θα είναι ασύμφορο για τα δημόσια οικονομικά απλά για επικοινωνιακούς λόγους». Επίσης,

«Η αναδιάρθρωση χρέους (μείωση επιτοκίων, παράταση αποπληρωμής) που ετοιμάζεται, μόνο κούρεμα δεν μπορεί να ονομαστεί. Θα βελτιώσει οριακά την εξυπηρετησιμότητα του χρέους, αλλά θα το αφήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία για περισσότερα χρόνια».

Κυβέρνηση: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τα μνημόνια, να μας το πει

Για «ασκήσεις καταστροφής» έκανε λόγο το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές, «αλλά χρειάζεται τον «μπαμπούλα» των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει».

«Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούνταν ως αδιανόητο, δηλαδή την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη πετύχαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην το «πανηγυρίσουμε»!

»Φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί και θα είναι -σε πείσμα πολλών- υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα γίνει επίσης και χειροπιαστό για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους. Τόση είναι η αγωνία των δυο κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιο αδύναμους…

»Άλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι το ακριβώς αντίθετο από την αύξηση της φορολογίας κατά 10 δις ευρώ που προτείνουν τα στελέχη του.

»Το πλέον εντυπωσιακό της άτυπης ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ότι καλεί την κυβέρνηση να μην βγει στις αγορές, γιατί «αν βγούμε θα είναι με υψηλό επιτόκιο», όπως υποστηρίζει. Παραβλέπει έτσι, το δικέφαλο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από το μνημόνιο.

»Δεν αντιλαμβάνεται, δηλαδή, ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές. Και ότι η πολιτική του νοικοκυρέματος και της ανόρθωσης της οικονομίας είναι εκείνη που θα μας επιτρέπει να βγαίνουμε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

»Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται τον «μπαμπούλα» των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024