Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρύο και υγρασία επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Κρύο και υγρασία επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η υγρασία και το κρύο αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, στην Καλιφόρνια.

Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η υγρασία και το κρύο αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, στην Καλιφόρνια.

Επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Ντιουκ, με επικεφαλής την Δρ Τζούντιθ Λίχτμαν, υποστηρίζουν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και μειώνεται η υγρασία, τόσο μειώνεται και η πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, έτσι αιτιολογούν και την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τους χειμερινούς μήνες εν αντιθέσει με τους καλοκαιρινούς.

Η μελέτη συσχέτισε μετεωρολογικά δεδομένα με τα ιατρικά αρχεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα τις εισαγωγές 134.500 ασθενών λόγω ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, την περίοδο 2009-2010.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι χαμηλότερες ετήσιες θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και τους θανάτους, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, για κάθε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό μισό βαθμό Κελσίου, μειώνεται κατά 0,86% η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και κατά 1,1% η πιθανότητα θανάτου λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο αυξάνεται το μέσο επίπεδο υγρασίας στην ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέλος, όσο πιο μεγάλες είναι οι ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας (δηλαδή η διαφορά ανώτερης και κατώτερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο), τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος και άρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Γενικότερα οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση καρδιαγγειακού στρες στον οργανισμό, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση ουσιών που κάνουν το αίμα πιο πυκνόρευστο και άρα πιο πιθανό να δημιουργηθεί θρόμβωση. Ανάλογες στρεσογόνες επιδράσεις έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα και η υγρασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συνηθέστερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ισχαιμικού τύπου, δηλαδή όταν ένας θρόμβος εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν διαρρηγνύονται αγγεία στον εγκέφαλο.

Στην συμπτωματολογία του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνεται η μερική παράλυση των μυών του προσώπου, η ξαφνική αδυναμία των άνω ή κάτω άκρων, η δυσκολία στην ομιλία, η νοητική σύγχυση, η αιφνίδια αλλοίωση της όρασης στο ένα μάτι ή και τα δύο, η δυσκολία βάδισης, η απώλεια της ισορροπίας, η ζαλάδα, ο ξαφνικός πονοκέφαλος άγνωστης αιτιολογίας κ.α.

«Ο καιρός δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι συνήθως συσχετίζουν με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, βρήκαμε όμως πως οι καιρικές συνθήκες είναι όντως ανάμεσα σε εκείνους τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για εγκεφαλικό επεισόδιο» εξήγησε η Δρ Λίχτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

«Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν να εκτίθενται στις μεταβολές της θερμοκρασίας και στην αυξημένη υγρασία», πρότεινε η Δρ Λίχτμαν.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ανήκουν όσοι πάσχοντες από υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία, όσοι καπνίζουν πολύ, νοσούν από διαβήτη, καρδιοπάθεια, κάνουν κακή διατροφή, δεν γυμνάζονται, έχουν περιττά κιλά και πίνουν πολύ αλκοόλ.

Η κοκαΐνη προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο
Εξάλλου, μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον Γιου-Τσινγκ Τσενγκ, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση κοκαΐνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου εντός του πρώτου 24ωρου από τη χρήση. Μάλιστα, η εν λόγω ναρκωτική ουσία αποδεικνύεται σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου από την υπέρταση ή τον διαβήτη.

«Οι χρήστες κοκαΐνης αντιμετωπίζουν έξι έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επειοσοδίου την επόμενη μέρα από τη χρήση. Όχι μόνο η κοκαΐνη δημιουργεί εθισμό, αλλά μπορεί να επιφέρει αναπηρία ή θάνατο» εξήγησε ο Δρ Τσενγκ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024