Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χρονιά ανάπτυξης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία το 2014

Χρονιά ανάπτυξης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία το 2014

Με την ελπίδα το 2014 να αποδειχεί είναι χρονιά σταθεροποίησης και αφετηρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού, δημοσιογραφικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και συλλόγων ασθενών, καθώς και τα στελέχη των εταιρειών-μελών της Ένωσης.

Με την ελπίδα το 2014 να αποδειχεί είναι χρονιά σταθεροποίησης και αφετηρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού, δημοσιογραφικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και συλλόγων ασθενών, καθώς και τα στελέχη των εταιρειών-μελών της Ένωσης.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε το επίπεδο καλής συνεργασίας και την διαρκή επαφή που έχει τόσο ο ίδιος, όσο και οι υφυπουργοί, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή, με το ΔΣ της ΠΕΦ. Υπενθύμισε ωστόσο ότι στην πορεία προς την χεωκοπία της χώρας τον Μάιο του 2010, ο τομέας του φαρμάκου δεν ήταν και ο πιο αθώος παράγοντας.

«Ενώ το κράτος έπρεπε να κάνει πολλά, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο έλεγχος της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τίποτα δεν έγινε στην ώρα του. Και τώρα καλούμαστε να τα κάνουμε όλα βίαια και γρήγορα. Και αυτό δεν είναι ούτε ευχάριστο, ούτε εύκολο», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Χαρακτήρισε ωστόσο ως θετικό βήμα την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να ελέγχεται επαρκώς η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι αφού από τα 5,6 δισ. ευρώ του παρελθόντος, το 2009 μειώθηκε στα 2,37 δισ. ευρώ, το 2014 θα καταστεί εφικτή και η επίτευξη των 2 δισ. ευρώ.

«Είμαστε η 1η χώρα της ΕΕ σε κατανάλωση on patent φαρμάκων και η τελευταία σε κατανάλωση γενοσήμων, που σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν μπορεί να έχουμε μια αγορά στην οποία πληρώνουμε τα περισσότερα ακριβά φάρμακα από όλους τους άλλους και οι πολίτες και τα ταμεία μας να βλέπουν αφ’ υψηλού τα γενόσημα. Πρέπει να φτιάξουμε την εγχώρια φαρμακευτική αγορά στα πρότυπα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, o πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτριος Λιντζέρης συμπλήρωσε ότι «παρά τα σοβαρά προβλήμα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός λόγω έλλειψης προσωπικού, σε συνεργασία με το υπουργείο και τις εταιρείες του Φαρμάκου, προσπαθεί να υλοποιήσει την επιταγή του λαού για καλό φάρμακο στη σωστή τιμή. Αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν κρίσιμες λειτουργικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα οι γρήγορες εγκρίσεις αδειών».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτριος Δέμος, αφού ευχήθηκε το 2014 να είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους τους Έλληνες, απάντησε στον υπουργό Υγείας ότι, «τα γενόσημα αποτελούν μόλις το 1/3 της φαρμακευτικής αγοράς, παρά τις συνεχείς μειώσεις τιμών που έχουν γίνει. Εμείς, ως ΠΕΦ, τονίζουμε ότι δεν είναι όλα τα φάρμακα ίδια και ότι το Ελληνικό Φάρμακο ξεχωρίζει γιατί είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και ταυτόχρονα προσιτό. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε εξωστρεφείς και σίγουρα έχουμε καθήκον να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί. Το Ελληνικό Φάρμακο έχει παρόν και μέλλον, προσφέρει πολυάριθμες θέσεις εργασίας και είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας μας. Ευελπιστούμε πως το μερίδιο των Ελληνικών Φαρμάκων θα αυξηθεί και το 2014 όλοι οι Έλληνες θα δούμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον να επιβεβαιώνονται».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι «το πλαφόν μειώσεων για τα φθηνά φάρμακα είναι ένα σωστό πρώτο βήμα, όμως πρέπει να γίνουν κι άλλα, όπως η φαρμακευτική δαπάνη να οριστεί στα €2,3 δις, η συνεισφορά κάθε εταιρείας στο clawback να είναι ανάλογη με τη συμμετοχή της στη δαπάνη, να ελεγχθεί και να περιοριστεί, όπου υπάρχει υπερβολή, ο όγκος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται, και οι θεραπείες των χρονίως πασχόντων να εξαιρεθούν από τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, Βασίλειος Κάτσος, ανέφερε στην ομιλία του ότι «η ελληνική παραγωγή φαρμάκου όχι μόνο είναι από τους λίγους επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέσα από τη λαίλαπα της κρίσης, άλλα επιπλέον προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές. Ποτέ δε ζητήσαμε προστασία, ζητάμε όμως μια εύρυθμη, δίκαιη και λειτουργική αγορά. Σε ότι αφορά στον έλεγχο των δαπανών πολλά από όσα είχαμε προτείνει από το 2004, τα βλέπουμε να υλοποιούνται τώρα το 2014. Εύχομαι να δούμε σύντομα και την αύξηση του μεριδίου των Ελληνικών Φαρμάκων στην αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Βασίλειος Χαβάτζας, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή, οι βουλευτές Α. Ασημακοπούλου (Νέα Δημοκρατία), Π. Κουρουμπλής και A. Μητρόπουλος (ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α – Ε.Κ.Μ.), Π. Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Κ. Μάρκου (ΔΗΜ.ΑΡ.), Γ. Βλασερός εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δ. Μαθιός, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Π. Ευσταθίου, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ι.Ε. Γ. Κονιδάρης, ο πρόεδρος του ΟΣΦΕ Σ. Μπελώνης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Μ. Κάτσαρης και ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ Π. Αρναούτης.

health.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024