Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίαση του διαβήτη τύπου Ι υπόσχονται αμερικανοί ερευνητές

Ίαση του διαβήτη τύπου Ι υπόσχονται αμερικανοί ερευνητές

Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία για τον διαβήτη τύπου Ι, έκαναν αμερικανοί επιστήμονες αφού κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν βλαστοκύτταρα και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικά κύτταρα παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία για τον διαβήτη τύπου Ι, έκαναν αμερικανοί επιστήμονες αφού κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν βλαστοκύτταρα και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικά κύτταρα παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Cell Stem Cell, ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Gladstone του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Σενγκ Ντινγκ, πήραν δερματικά κύτταρα (ινοβλάστες) από ποντίκια και, μετά από κατάλληλη επεξεργασία με ένα «κοκτέιλ» χημικών ουσιών, τα μετέτρεψαν σε εμβρυϊκού τύπου πολυδύναμα κύτταρα, τα οποία τελικά μετατράπηκαν στα εξειδικευμένα κύτταρα του παγκρέατος. Τα πρώτα πειράματα δείχνουν ότι αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη.

Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση των κυττάρων που καταστρέφονται από τον διαβήτη, απελευθερώνοντας έτσι, κάποια στιγμή στο μέλλον, τους ασθενείς από την υποχρέωση να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης εφ’ όρου ζωής.

Ο διαβήτης τύπου Ι, ο οποίος συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία (και διαφέρει από τον διαβήτη τύπου ΙΙ που εμφανίζεται κυρίως στους ενηλίκους), προκαλείται από την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς επαρκή ινσουλίνη, τα όργανα του σώματος δυσκολεύονται να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα. Η μόνη λύση είναι η συνεχής παρακολούθηση του επιπέδου του σαχκάρου στο αίμα και η τακτική χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή.

Η λύση θα ήταν η αντικατάσταση των κατεστραμμένων ινσουλινοπαραγωγών β-κυττάρων, κάτι όμως όχι εύκολο μέχρι τώρα. Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν μια διέξοδο και η αμερικανική μελέτη αφήνει πολλές υποσχέσεις, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι κάτι ανάλογο είναι δυνατό να γίνει και στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τελικά χάρη στα βλαστοκύτταρα θα έχουν στη διάθεσή τους μια απεριόριστη πηγή νέων κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία θα μεταμοσχεύονται στους ασθενείς.

Ήδη οι ερευνητές το έκαναν στα πειραματόζωα που έπασχαν από υπεργλυκαιμία (μια σαφή ένδειξη διαβήτη) και μόλις μια εβδομάδα μετά τη μεταμόσχευση, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ποντικιών άρχισαν να μειώνονται και να επανέρχονται σε φυσιολογικό επίπεδο. Όταν σκοπίμως αφαιρέθηκαν από μερικά πειραματόζωα τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, αμέσως άρχισαν και πάλι να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης.

Ωστόσο, η πιο θεαματική εξέλιξη ήταν, όταν μετά από οκτώ εβδομάδες, στα ποντίκια όπου είχαν παραμείνει τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, διαπιστώθηκε ότι είχαν αναπτυχθεί πλήρως λειτουργικά κύτταρα-β που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 3ο τελικό της Volley League ανδρών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024