Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Προβόπουλος: Το Grecovery είναι καθ’ οδόν

Γ. Προβόπουλος: Το Grecovery είναι καθ’ οδόν

Την άποψη ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν και το 2014 θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος από το Λονδίνο, προειδοποιώντας, όμως, ότι παραμένουν κίνδυνοι πολιτικής κυρίως φύσεως που θα μπορούσαν να την υπονομεύσουν. Εστίασε στην «τεράστια» αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ εκτίμησε ότι οι τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέσω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις και από την πώληση μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Την άποψη ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν και το 2014 θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος από το Λονδίνο, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότιπαραμένουν κίνδυνοι πολιτικής κυρίως φύσεως εν όψει των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών του Μαίου, που θα μπορούσαν να την υπονομεύσουν.

«Η συνταγή (των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων) λειτουργεί», είπε ο κ. Προβόπουλος, μεταξύ άλλων, στην εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και των τρεχουσών συναλλαγών.

Στη διάλεξη που παραχώρησε στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, ο διοικητής εστίασε στην «τεράστια» αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στα μέτρα που έλαβε η ΤτΕ, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τόσο στο σκέλος της διαφύλαξης της ρευστότητας, όσο και στο σκέλος της αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο ίδιος τόνισε πως η δεύτερη φάση της στρατηγικής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών, που θα επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως υπογράμμισε, αφού απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Ακόμη, τόνισε πως τα πιστωτικά ιδρύματα στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους, εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με την κύρια δραστηριότητά τους.

Οι τράπεζες μπορούν να βρουν άλλα 5 δισ. ευρώ

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέσω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις τους και από την πώληση μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Τα κεφάλαια αυτά θα προστεθούν στα περίπου 8 έως 9 δισ. ευρώ που απομένουν ως μαξιλάρι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Η αποτελεσματική χρήση των ανασταλτικών μηχανισμών (backstop) κατά την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση άφησε ένα μαξιλάρι περίπου 8-9 δισ. εφόσον προκύψουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες», είπε ο Προβόπουλος.

«Η πώληση μη αμιγώς τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και η εκμετάλλευση συνεργειών από τις συγχωνεύσεις μπορούν να προσθέσουν άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Κώδικας Δεοντολογίας τραπεζών

Ο Διοικητής αναφέρθηκε και στον σχεδιαζόμενο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και τη χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Στόχος του κώδικα αυτού είναι, πρώτον, να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, δεύτερον, να μειώσει την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες εκείνους που επί του παρόντος έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.

«Το Grecovery- είναι καθ’ οδόν»

Συνοψίζοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας ο κ. Προβόπουλος, τόνισε πως από την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2012 έως και σήμερα έχουν επέλθει οι εξής μεταβολές:

  • Οι διαφορές αποδόσεων έναντι του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου.
  • Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου.
  • Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%.
  • Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου.
  • Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
  • Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα.
  • Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι το 2014 θα είναι το έτος που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης πεποίθηση που τεκμηρίωσε βασιζόμενος στη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των αγορών εργασίας και προϊόντων, στην προσδοκώμενη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, αλλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η οποία όπως υπογράμμισε θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024