Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Ιάπωνας Μπετόβεν» δεν ήταν ούτε συνθέτης, ούτε κωφός

Ο «Ιάπωνας Μπετόβεν» δεν ήταν ούτε συνθέτης, ούτε κωφός

Ο Ιάπωνας Μαμόρου Σαμουραγκότσι δεν ήταν συνθέτης κλασικής μουσικής, ούτε καν κωφός, αντίθετα με τα λεγόμενα του, δήλωσε ο Τακάσι Νιιγκάκι, ο μουσικός που συνέθετε μουσική για λογαριασμό του «Ιάπωνα Μπετόβεν» -όπως είχε γίνει γνωστός. Η απάτη διήρκεσε σχεδόν 20 χρόνια.

Ο Ιάπωνας Μαμόρου Σαμουραγκότσι δεν ήταν συνθέτης κλασικής μουσικής, ούτε καν κωφός, αντίθετα με τα λεγόμενα του, δήλωσε ο Τακάσι Νιιγκάκι, ο μουσικός που συνέθετε μουσική για λογαριασμό του «Ιάπωνα Μπετόβεν» -όπως είχε γίνει γνωστός-, ο οποίος παραχώρησε την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου για την απάτη, που διήρκεσε σχεδόν 20 χρόνια.

Μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους και φωτογραφικά φλας, ο Νιιγκάκι έσπασε τη σιωπή που τηρούσε επί 18 χρόνια. Η συνέντευξη μεταδόθηκε από την τηλεόραση και διήρκεσε τουλάχιστον μια ώρα. «Εδώ και 18 χρόνια συνθέτω μουσική που υπογράφει ο Σαμουραγκότσι» είπε.

«Από την πρώτη φορά που τον είδα έως σήμερα, δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή πως μπορούσε να είναι κωφός» δήλωσε.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά, στο εβδομαδιαίο έντυπο Shukan Bunshun, ο 43xρονος καθηγητής Μουσικής μερικής απασχόλησης δήλωσε: «Αρχικά δέχτηκα να συνθέσω γι’ αυτόν. Όμως αυτός γινόταν όλο και περισσότερο γνωστός και άρχισα φοβάμαι πως μια μέρα θα μας πιάσουν».

«Πίστευα ότι ήμουν βοηθός του αλλά αργότερα συνειδητοποίησα ότι ήταν ανίκανος να συνθέσει. Ως βοηθός του, ήμουν συνεπώς συνεργός. Πολλές φορές θέλησα να σταματήσω αλλά μου ζήτησε να συνεχίσω επί πληρωμή. Ό,τι κι αν του έλεγα, δεν με καταλάβαινε. Πέρυσι έφθασε στο σημείο να μου στείλει ένα e-mail στο οποίο έγραφε ότι θα αυτοκτονούσε αν σταματούσα να συνθέτω» τόνισε.

«Ήταν δύσκολο γι αυτόν να παριστάνει τον κωφό. Πρόσφατα ήμουν στο σπίτι του, ο ένας απέναντι στον άλλον και μιλήσαμε κανονικά από την αρχή της συνάντησης». Μερικές φορές, εξηγεί ο Νιιγκάκι, ο «εργοδότης του, ενώ άρχιζε τη συνομιλία με χειρονομίες ή διάβαζε τα χείλη, καθώς περνούσε η ώρα συζητούσε κανονικά».

Η μακρά σιωπή του Νιιγκάκι δεν του απέδωσε τόσο πολλά όσον αφορά το οικονομικό σκέλος: σε 20 χρόνια, για τα 20 έργα που συνέθεσε για λογαριασμό του Σαμουραγκότσι αμείφθηκε με 7 εκατομμύρια γεν (περίπου 51.000 ευρώ).

Ο Νιιγκάκι δήλωσε ότι λύγισε μερικές ημέρες πριν από τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι όταν έμαθε ότι ο Ιάπωνας πρωταθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ Νταϊσούκε Τακαχάσι θα διεκδικούσε το μετάλλιο διαγωνιζόμενος υπό τους ήχους της Μικρής Σονάτας για βιολί, μιας σύνθεσής του που είχε αποδοθεί στον Σαμουραγκότσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024