Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενοχλούν το Ισραήλ αναφορές για μποϊκοτάζ λόγω Παλαιστινιακού

Ενοχλούν το Ισραήλ αναφορές για μποϊκοτάζ λόγω Παλαιστινιακού

Εντείνονται οι αναφορές γύρω από μποϊκοτάζ από δυτικές εταιρείες σε βάρος του Ισραήλ εάν παραμείνουν σε τέλμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους λόγω του εποικισμού, προκαλώντας ανησυχία αλλά και ενόχληση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η πιο πρόσφατη αναφορά προήλθε από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, προκαλώντας ασυνήθιστα έντονα σχόλια από τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων.

Εντείνονται οι αναφορές γύρω από μποϊκοτάζ από δυτικές εταιρείες σε βάρος του Ισραήλ εάν παραμείνουν σε τέλμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους λόγω του εποικισμού, προκαλώντας ανησυχία αλλά και ενόχληση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τις τελευταίες φορές προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι μπορεί να βρεθεί σε οικονομική απομόνωση εάν συνεχιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος εποικισμού.

Δεν πρόκειται μόνο για λόγια: Ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank, έχει βάλει στη μαύρη λίστα την ισραηλινή Bank Hapoalim εξαιτίας των διασυνδέσεών της με το πρόγραμμα εποικισμού.

Η πιο πρόσφατη αναφορά για μποϊκοτάζ προήλθε από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, προκαλώντας ασυνήθιστα έντονα σχόλια από τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων.

Μιλώντας στη Σύνοδο Ασφαλείας στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ έδειξε εκ νέου τη δυσφορία του για το ισραηλο-παλαιστινιακό αδιέξοδο και προειδοποίησε πως η συζήτηση για μποϊκοτάζ ενισχύεται.

«Θα είναι καλύτερα έτσι;» ρώτησε ο Κέρι, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να προχωρήσει ο διάλογος. Το σημερινό στάτους κβο, είπε, «με βεβαιότητα, σας το υπόσχομαι εκατό τοις εκατό, δεν μπορεί να διατηρηθεί, δεν είναι βιώσιμο, είναι αυταπάτη» είπε. «Πρόκειται για στιγμιαία ευμάρεια, για στιγμαία ειρήνη» υπογράμμισε.

Τα σχόλια προκάλεσαν την αντίδραση του ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς. «Αυτά που είπε ο Κέρι πληγώνουν, είναι άδικα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά» είπε ο ισραηλινός υπουργός.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το όπλο στον κρόταφο όταν συζητά ζητήματα εξαιρετικά κρίσιμα για τα εθνικά του συμφέροντα» τόνισε ο Στάινιτς.

Η ενόχληση του Στάινιτς δεν είναι νέα. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τον κίνδυνο μποϊκοτάζ τον οποίο είχε επισύρει ο συνάδελφός του στην ισραηλινή κυβέρνηση Γιαΐρ Λαπίντ, υπουργός Οικονομικών.

Ο Λαπίντ είχε εκφράσει την Τετάρτη ανησυχία του για το ενδεχόμενο οικονομικού αποκλεισμού από την Ευρώπη εξαιτίας του αδιεξόδου στις συνομιλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη είναι «η κύρια αγορά των ισραηλινών επιχειρήσεων, το 33% του εμπορίου γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Όταν λες στους Ισραηλινούς «ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ», νομίζουν ότι δεν θα βρίσκουν τυρί Καμαμπέρ στα σούπερ μάρκετ» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι καθόλου έτσι» είπε ο ΥΠΟΙΚ, λέγοντας πως σε περίπτωση μποϊκοτάζ από την ΕΕ θα μειώνονταν κατά 20% οι ισραηλινές εξαγωγές και θα χάνονταν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024