Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργιάδης: Το πλαφόν στη συνταγογράφηση βοηθά την αγορά φαρμάκου

Γεωργιάδης: Το πλαφόν στη συνταγογράφηση βοηθά την αγορά φαρμάκου

Την πρόθεσή του να καταργήσει άμεσα το μηνιαίο όριο στην συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών πράξεων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, εφόσον το δεχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι έτοιμες να πληρώσουν το clawback.

Την πρόθεσή του να καταργήσει άμεσα το μηνιαίο όριο στην συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών πράξεων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, εφόσον το δεχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι έτοιμες να πληρώσουν το clawback.

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετέχοντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), δήλωσε την πρόθεσή του να καταργήσει άμεσα το μηνιαίο πλαφόν του 80% στη συνταγογράφηση, αρκεί να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανία κ.α.) και οι φαρμακευτικές εταιρείες να είναι έτοιμες να πληρώσουν clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση δαπάνης) 600 εκατ. ευρώ.

Έσπευσε ωστόσο να προβλέψει ότι, το υψηλό αυτό clawback ελάχιστες εταιρείες, εγχώριες και ξένες, θα ήταν σε θέση να πληρώσουν και τόνισε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι γιατροί συνταγογραφούν με μηνιαίο όριο.

«Το πλαφόν είναι δόκιμο μέτρο για να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να διορθωθούν μεν, αλλά δεν μπορούν να επαναληφθούν επίσης. Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, με πιο λειτουργικά μέτρα και με απόλυτο στόχο να λειτουργεί η αγορά», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας μάλιστα στα σχόλια του προέδρου του ΣΦΕΕ, Κ. Φρουζή, σχετικά με τον προϋπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, που έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με το ζήτημα ασχολείται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με την συνδρόμη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι ενώ το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, το 2014 η χώρα θα βρεθεί σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι όπου το διακύβευμα «δεν είναι αν θα πάμε καλύτερα ή χειρότερα, αλλά αν θα είμαστε αρκετά αποφασιστικοί ώστε να στηρίξουμε τις επενδύσεις, την οικονομία, τις εξαγωγές αλλά κυρίως τους έλληνες ασθενείς», τόνισε.

Ο κ.Φρουζής επαναδιατύπωσε το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, εγχώριας και ξένης, να τεθεί το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, στα 2,2 δισ. ευρώ και η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μην πέσει κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθούν κίνητρα στον κλάδο του φαρμάκου για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της παραγωγικότητας.

«Ζητάμε μεγαλύτερη ειλικρίνεια από την Πολιτεία και ισότιμη μεταχείριση των εταιρειών μας ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στον έλληνα πολίτη καλύτερες θεραπευτικές επιλογές. Ο ΣΦΕΕ είναι εδώ για να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις ως αντίδοτο στα οριζόντια μέτρα που επιτάσσει η μνημονιακή πολιτική», κατέληξε ο κ.Φρουζής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024