Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακοπή των συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη

Διακοπή των συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη

Ακυρώθηκε η απογευματινή συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που διαπραγματεύονται στη Γενεύη με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επικαλούμενος τη διαφωνία των δύο πλευρών όσον αφορά τον στόχο των συνομιλιών. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη.

Ακυρώθηκε η απογευματινή συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που διαπραγματεύονται στη Γενεύη με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επικαλούμενος τη διαφωνία των δύο πλευρών όσον αφορά τον στόχο των συνομιλιών.

«Ο (διεθνής μεσολαβητής) Λακντάρ Μπραχίμι ακύρωσε τις απογευματινές συζητήσεις για να δώσει χρόνο στον (Ιμπραχίμ) Τζααφάρι να ξανασκεφτεί τη Γενεύη Ι» δήλωσε ένας εκ των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης, ο Άχμεντ Τζάκαλ, αναφερόμενος στον επικεφαλής διαπραγματευτή της συριακής κυβέρνησης.

«Υπάρχει έντονη αντίσταση από το καθεστώς να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για το θέμα μιας μεταβατικής κυβέρνησης» πρόσθεσε ο Τζάκαλ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ένα άλλο μέλος της συριακής αντιπολίτευσης, ο Ρίμα Φλέιχαν, λέγοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης, ούτε το βράδυ. «Θα υπάρξει μια συνάντηση αύριο» είπε.

Ο Φλέιχαν πρόσθεσε ότι «ο Μπραχίμι ακύρωσε τη συνάντηση γιατί το καθεστώς δεν συνεργάζεται σε κανένα θέμα».

Την ίδια ώρα, η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης επέκρινε σε ανακοίνωσή της την Ουάσινγκτον επειδή αποφάσισε «να ξεκινήσει εκ νέου την παροχή όπλων στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία».

Τη Δευτέρα το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε -στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών- τη συνέχιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 της παροχής εξοπλισμού στους «μετριοπαθείς» Σύρους αντάρτες, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να άρει την πολιορκία των φιλοκυβερνητικών χωριών στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας να ελαφρυνθεί η πολιορκία των πόλεων και από τις δύο πλευρές.

Ο Λουάι αλ Σάφι, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, δήλωσε μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών, ότι οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι διατεθειμένοι να άρουν την πολιορκία των σιιτικών χωριών Νουμπλ, αλ Ζαχρα και αλ Φούα.

Όμως ο αλ Σάφι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Άσαντ δεν έχει συμφωνήσει να άρει την πολιορκία στην παλιά πόλη της Χομς, κάτι που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία οποιασδήποτε συμφωνίας.

«Ζητήσαμε από το καθεστώς να άρει την πολιορκία όλων των πόλεων και συμφωνήσαμε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός να άρει την πολιορκία του από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Συρίας. Υπάρχουν τρεις πόλεις που είναι περικυκλωμένες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό γιατί χρησιμοποιούνταν από το καθεστώς για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Χαλεπιού» σημείωσε ο αλ Σάφι.

«Πράσινο φως» αναμένουν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η Unicef είναι έτοιμη να παραδώσει ιατρικές προμήθειες –περιλαμβανομένων 500 εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας και αλάτων κατά της αφυδάτωσης– σε εκατοντάδες υποσιτισμένα παιδιά στην πόλη Χομς της Συρίας.

Και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναμένει το πράσινο φως για την αποστολή τροφίμων για 2.500 κατοίκους της Χομς, που θα διαρκέσουν για ένα μήνα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε από την πλευρά της η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, έχει υποβάλει έναν κατάλογο με ιατρικές προμήθειες στην συριακή κυβέρνηση, τις οποίες θέλει να παραδώσει στην Παλαιά Πόλη της Χομς με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών.

Η πόλη Χομς, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί από τις αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες συγκρούσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που κατοικούν εκεί ανήρτησαν την Τρίτη επιστολή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι αν δεν λυθεί η πολιορκία όλα τα άλλα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι «επιφανειακά».

«Σας διαβεβαιώνουμε, εσάς και όλο τον κόσμο, ότι οι ανάγκες των πολιορκημένων δεν περιορίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες που πρέπει να χειρουργηθούν.

Οι ακτιβιστές κάνουν έκκληση για την εξασφάλιση «ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων από και προς την Χομς για όσους το επιθυμούν (να μετακινηθούν) χωρίς να χρειάζεται να σταματούν κάθε φορά στα κυβερνητικά σημεία ελέγχου που βρίσκονται γύρω από την πολιορκημένη περιοχή».

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η εκπρόσωπος του Προγράμματος, Ελίζαμπεθ Μπιρς, ο ΟΗΕ προετοιμάζει την αποστολή αυτοκινητοπομπής με τρόφιμα και προμήθειες από διάφορες ανθρωπιστικές υπηρεσίες του για τον πληθυσμό της Χομς, η οποία είναι αποκλεισμένη εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε την Τετάρτη την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση με το να αρνείται την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες της Χομς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024