Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών και ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. Στο νησί βρίσκεται ο Γ.Μιχελάκης, ενώ θα διατεθούν 2.000 κλίνες σε δύο πλοία ώστε να φιλοξενηθούν όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Κλειστά τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, δεκάδες οι μετασεισμοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών και ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανατέθηκε στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου.

Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο παρέμειναν σήμερα, Δευτέρα, κλειστά, ενώ στο νησί βρίσκονται δύο πλοία, το Superfast 1 και το «Ελ.Βενιζέλος», προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 1 διαθέτει 700 κλίνες και το «Ελ.Βενιζέλος» 1.300 κλίνες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Κλειστός εξαιτίας κατολισθήσεων είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.

Η στιγμή του σεισμού

Στο νησί ο Γ.Μιχελάκης

Στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπύρου Σπύρου, του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

«Ήρθαμε για να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις ζημιές. Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.

» Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και το γεροκομείο αλλά και διάφορες υπηρεσίες για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει. Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα».

Για τον έλεγχο των κτιρίων είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το ΤΕΕ, από την Περιφέρεια, από τον ΟΣΚ, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο μόλις 8 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 6 χλμ βόρεια από το Ληξούρι.

Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 10 χιλιόμετρα.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ.Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024