Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει, έσπασε τη σιωπή του, κατηγορώντας την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανατροπή, εδώ και δύο χρόνια, της δημοκρατικής προόδου στην Τουρκία.

Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει, έσπασε τη σιωπή του, κατηγορώντας την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανατροπή, εδώ και δύο χρόνια, της δημοκρατικής προόδου στην Τουρκία.

«Οι Τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι για το ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η δημοκρατική πρόοδος έχει τεθεί εν αμφιβόλω» δήλωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Ως παράδειγμα, ο ιδρυτής του κινήματος Hizmet -θρησκευτικός ηγέτης και ταυτόχρονα πολυεκατομμυριούχος- κατήγγειλε την πρόθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας για την επανάληψη των δικών εκατοντάδων στρατιωτικών που καταδικάσθηκαν το 2012 και το 2013 σε βαριές ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού, ανάμεσά τους και μέλη του Hizmet, υποστήριξαν το AKP (κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την βούλησή του να θέσει τέλος στην κηδεμονία η οποία ασκείτο από τον στρατό στην πολιτική της και για την προώθηση της πορείας της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του.

«Εάν οργανωθούν (αυτές οι νέες δίκες), θα αποτελέσουν πλήγμα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών», προειδοποίησε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στη συνέντευξή του ο Γκιουλέν καταγγέλλει τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν στην τουρκική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, έπειτα από την έρευνα που οδήγησε από τα μέσα του Δεκεμβρίου στην αποκάλυψη σοβαρών πολιτικο-οικονομικών σκανδάλων και στην σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά εναντίον δεκάδων επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων προσκείμενων στην τουρκική κυβέρνηση.

«Οι αλλαγές και οι εκκαθαρίσεις που βασίζονται στην ιδεολογία, τις συμπάθειες ή τη γνώμη αποτελεί πρακτική του παρελθόντος, την οποία το κυβερνών κόμμα δεσμεύθηκε να σταματήσει πριν από την άνοδό του στην εξουσία», επισημαίνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr