Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο βήμα μακριά από τα πυρηνικά όπλα κάνει το Ιράν

Το πρώτο βήμα μακριά από τα πυρηνικά όπλα κάνει το Ιράν

Περνώντας από τα λόγια στην πράξη, το Ιράν σταματά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για εμπλουτισμό ουρανίου βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Έξι. Με το μέτρο, η Τεχεράνη αναμένει άμεσα μία πρώτη περιορισμένη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος των Έξι, ανέφερε την ελπίδα της πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Περνώντας από τα λόγια στην πράξη, το Ιράν σταματά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για εμπλουτισμό ουρανίου βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Έξι. Με το μέτρο, η Τεχεράνη αναμένει άμεσα μία πρώτη περιορισμένη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος των Έξι, ανέφερε πως την ελπίδα της πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως προβλεπόταν, η διαδικασία θα έμπαινε σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων τεχνικών διαβουλεύσεων με τους αξιωματούχους της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι όντως οι ξένοι επιθεωρητές ξεκίνησαν την αποσύνδεση ορισμένων φυγόκεντρων για εμπλουτισμό ουρανίου στη μονάδα του Νατάνζ. Λίγο αργότερα, την εξέλιξη επιβεβαίωσε και η ΙΑΕΑ.

Οι επιθεωρητές θα συνεχίζουν στη μονάδα στο Φόρντο, στο κεντρικό Ιράν. Ανακοινώντας την αποσύνδεση, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνική Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είπε χαρακτηριστικά: «Το παγόβουνο των κυρώσεων εναντίον του Ιράν λιώνει».

Η Τεχεράνη συμφώνησε στις τελευταίες διαβουλεύσεις να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου μέχρι 20%, ένα από τα κεντρικά βήματα στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου -υπό το συσσωρευμένο βάρος των οικονομικών πιέσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις, περιμένοντας σε αντάλλαγμα χαλάρωσή τους.

Λίγο πριν την επιβεβαίωση της, αναμενόμενης τις τελευταίες ώρες, εφαρμογής της συμφωνίας, η Κάθριν Άστον ανέφερε πως «αναλόγως του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα, ελπίζω πως θα ξεκινήσουμε συνομιλίες εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024