Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aπαγόρευση των επιλεκτικών αμβλώσεων ζητά Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Aπαγόρευση των επιλεκτικών αμβλώσεων ζητά Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων συνιστούν πρακτική διακρίσεων και θα πρέπει να απαγορευθούν, σύμφωνα με τον Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων συνιστούν πρακτική διακρίσεων και θα πρέπει να απαγορευθούν, σύμφωνα με τον Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

«Αυτή η πρακτική διακρίσεων πηγάζει από τη μειονεκτική θέση των γυναικών στην κοινωνία. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούμε δυναμικά και να το απαγορεύσουμε με νόμο», τόνισε ο κ. Μούιζνιεκς σε σχόλιό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι «οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι ευρέως γνωστές στην Κίνα και στην Ινδία, αλλά είναι συχνές και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης».

Ανισορροπία των φύλων κατά τις γεννήσεις έχει καταγραφεί στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία, αλλά και σε βαλκανικές χώρες, συχνότερα στην Αλβανία, αλλά και στο Μαυροβούνιο, στο Κόσοβο και στην ΠΓΔΜ. Επίσης έχει παρατηρηθεί και σε συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών στη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μούιζνιεκς.

«Πιστεύεται ευρέως ότι η ανισορροπία οφείλεται σε επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων», σχολιάζει.

Η φυσιολογική αναλογία γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών είναι 102-106 αγόρια προς 100 κορίτσια. Αλλά τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι η αναλογία στην Αρμενία είναι 114-155 αγόρια προς 100 κορίτσια και 116 αγόρια προς 100 κορίτσια στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει τονίζοντας ότι η πρακτική είναι διαδεδομένη σε κοινωνίες όπου είναι βαθιά ριζωμένη η προτίμηση για τις γεννήσεις αγοριών.

«Στη σημερινή εποχή, στους ελέγχους με υπερηχογραφήματα, με τους οποίους, μεταξύ άλλων, μπορεί να γίνει διάγνωση του φύλου του μωρού έχουν πρόσβαση όλοι και οι επιλεκτικές αμβλώσεις είναι σε άνοδο. Από την άλλη, είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι η άμβλωση γίνεται επειδή το έμβρυο είναι θηλυκό», υπογραμμίζει ο κ. Μούιζνιεκς.

«Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι σαφείς περιπτώσεις διακρίσεων με στοιχεία φυσικής και ψυχολογικής βίας και πρέπει με νόμο να απαγορευθούν», υπογραμμίζει.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν παράσχει καθοδήγηση σχετικά με την επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι έχουν πάρει θέση για το θέμα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης με τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική, η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), η Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ψήφισμά της για την προγεννητική επιλογή φύλου.

Εκτός από την υιοθέτηση νομοθεσίας ο κ. Μουίζνιεκς τονίζει ότι απαιτείται η συλλογή στοιχείων και η ανάπτυξη και προώθηση μέσω των επαγγελματικών ενώσεων του χώρου της Υγείας, κατευθυντηρίων οδηγιών για την ηθική χρήση των τεχνολογιών στο χώρο της υγείας.

Τέλος, επισημαίνει ότι πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για τα κορίτσια και τις γυναίκες και ότι τα κράτη πρέπει να εκπονήσουν νομοθεσία και πλαίσιο πολιτικών για να εκριζωθούν τα αίτια των ανισοτήτων που οδηγούν σε επιλογή φύλου.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024