Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων

Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων

Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για την ανεργία των νέων και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων Απασχόλησης καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρας, εξαπολύοντας, παράλληλα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Την κατηγορεί ότι «υποτιμά την αξία της εργασίας» και χαρακτηρίζει καθαρά επικοινωνιακή την πρόθεσή της με τις δράσεις του Προγράμματος Εγγύησης για την Απασχόληση.

Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για την ανεργία των νέων και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων Απασχόλησης καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρας, εξαπολύοντας, παράλληλα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Τονίζει ότι «η άνοδος της ανεργίας και η διεύρυνση των επισφαλών μορφών εργασίας έχουν βάλει στο περιθώριο μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, προκαλώντας ποικίλες και αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στην κοινωνική συνοχή, στη δημογραφική ισορροπία, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στην ελληνική κοινωνία και οικονομία γενικότερα».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στο τοπίο αυτό «έρχονται να προστεθούν και οι κοινωνικά απαράδεκτες επιδιώξεις μέρους των εργοδοτών να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εμφανίζει σχετική πρωτιά σε επίπεδο ΕΕ-28 στον τομέα της μείωσης των μισθών και του κόστους εργασίας».

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης την κατηγορεί ότι «υποτιμά την αξία της εργασίας και τη λογική της ενίσχυσης των εργοδοτών, της κρατικής γραφειοκρατίας και των συμβούλων-τεχνοκρατών που θα διαχειριστούν την κοινωνική εξαθλίωση μέσα από την προσπάθεια απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ».

Υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ η απορρόφηση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Π.ΑΝ.ΑΔ.) περιορίζεται στα επίπεδα της τάξεως του 56,06%» και προειδοποιεί ότι «η Προγραμματική Περίοδος 2007-2013 έχει λήξει και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια».

«Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εμφανίζουν ποσοστό απορρόφησης μόλις 14,47% (!!!), ενώ άλλες δράσεις (πχ. ευπαθείς ομάδες) παρουσιάζουν ποσοστά απορρόφησης που κυμαίνονται μεταξύ 3%-5%», αναφέρει.

«Η ρητορική της κυβέρνησης για φως στην έξοδο του τούνελ μέσα στο 2014 και για ουσιαστική ανάσχεση της ανεργίας των νέων προφανώς δεν προκαλεί κανένα εφησυχασμό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας, της φτώχειας, της επισφάλειας και της απλήρωτης εργασίας»

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τη Νεολαία επισημαίνει ότι «η εισροή των 340 εκατομμυρίων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κυβερνητικό άθλο ή το αποτέλεσμα επίπονης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους φορείς διαχείρισης του Προγράμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. Δανία, Φινλανδία και Γερμανία) όλες οι χώρες-μέλη της Ένωσης κατέθεσαν σχέδια υλοποίησης Εγγυήσεων για την Απασχόληση των Νέων». Σημειώνει δε ότι προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του προγράμματος είναι η υλοποίηση των όρων του μνημονίου, που προκαλεί την ανεργία.

Και προσθέτει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης με τις δράσεις του Προγράμματος Εγγύηση για την Απασχόληση είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακή και τονίζει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας επιδιώκουν την «μονιμοποίηση της πτώσης του ιστορικού ορίου των αναγκών τω εργαζομένων, με την νέα γενιά να αποτελεί το πειραματόζωο».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Εργασίας

  • «Με δεδομένο ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που έχετε υιοθετήσει, αντί να προστατεύουν τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων, με την ισότιμη αντιμετώπισή τους, καταλήγουν να συρρικνώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και απλά να επιδοτούν τους ωφελούμενους επιχειρηματίες, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να επανασχεδιαστούν τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης; Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα προγράμματα αυτά;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης;
  • Ποια Εγγύηση προσφέρει το Υπουργείο ότι τα λεφτά του Προγράμματος Εγγύησης για την Απασχόληση των νέων θα απορροφηθούν σε υψηλό ποσοστό; Με ποιό συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και διαδικασίες, με ποιους Οδικούς Άξονες, με ποια στελέχωση των Ειδικών Αρχών Υλοποίησης και Επίβλεψης των έργων θα πραγματοποιηθεί η απορρόφηση και αξιολόγηση των συγκεκριμένων κονδυλίων;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024